Free cookie consent management tool by TermsFeed

India a lansat cu succes cea mai mare racheta a sa cu o capsula pentru echipaj ce ar putea trimite astronauti in spatiu.

Sub denumirea sa: Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (MK III), racheta are o greutate de 630 de tone si a decolat din Sriharikota in statul Andhra Pradesh din sudul tarii.

Noua racheta va fi capabila sa transporte sateliti grei in spatiu. India a mai lansat cu succes mai multi sateliti in spatiu in anii trecuti dar a avut probleme in trimiterea unei rachete cu greutate mai mare. Noua racheta este capabila sa transporte sateliti de comunicatii cu o greutate de 4.000 Kg iar asta inseamna ca India nu se va mai baza pe lansarile din afara tarii pentru transportul in spatiu.

Primul Ministru Narendra Modi a postat un mesaj pe Twitter dupa lansare: „Succesul lansarii rachetei GSLV MK-III este un nou triumf a stralucirii si a muncii grele depuse de cercetatorii nostri. Felicitari acestora pentru eforturi.”.

K. Radhakrishnan, presedinte al Organizatiei Indiene a Spatiului si Cercetarii (Indian Space and Research Organization – Isro) a spus ca lansarea a marcat „o zi importanta din istoria spatiala a Indiei„. Principala unitate cargo a rachetei este o capsula construita in India capabila sa transporte doi sau trei astronauti in spatiu.

ISRO a avut finantare din parte guvernului pentru a trimite astronauti in spatiu iar lansarea cu succes ar putea fi primul pas inainte pentru asta. India inainteaza ca un jucator important in piata cercetarii spatiului ce valoreaza mai multe miliarde de dolari si a avut cateva misiuni.

In luna Septembrie a acestui an, India a lansat un satelit ce a ajuns pe orbita lui Marte devenind astfel cea de-a 4-a natiune care a facut asta.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.