Free cookie consent management tool by TermsFeed

Se pare ca traim intr-o era a S.F.-ului, asa cum o puteam considera cu 10 ani in urma. Daca imaginea de mai sus va duce cu gandul la partea superioara a unui craniu atunci aveti dreptate. Chirurgii au inlocuit cu succes craniul unei femei in varsta de 22 de ani cu o copie creata folosind tehnologia de printare 3D.

Au mai existat cateva mici implanturi cu parti produse de aceasta tehnologie dar nimic de o avengura mare pana acum. Femeia in varsta de 22 de ani suferea de o boala rara care ii ingrosa craniul facand astfel presiune in cutia craniana. Grosimea normala a unui craniu este de aproximativ 1.5 cm dar a acesteia avea o grosime de 5 cm pana la operatie.

Pana acum, chirurgii puteau inlocui diferite parti ale corpului – oase – cu optiuni similare create din anumite tipuri de beton dar cum va puteti imagina, o solutie ideala nu exista. Multumita evolutiei tehnologiei de printare tridimensionala, chirurgii de la Universitatea din Utrecht (UMC) au fost capabili sa recreeze o copie fidela a partii din craniu inlocuita. Copia este alcatuita din plastic transparent si ofera o mai mare posibilitate de recuperare pentru creier fata de alte solutii din medicina.

Operatia a durat in jur de 23 de ore si a avut loc in luna Decembrie a anului trecut iar aceasta a avut un succes total iar pacientul s-a refacut in intregime.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.