Free cookie consent management tool by TermsFeed

Un proiect al cercetatorilor de la Universitatea Princeton si Universitatea Lund au lansat de curand un satelit European denumit Gaia ce ar putea descoperi zeci de mii de planete in timpul misiunii sale de cinci ani.

Cercetatorii au calculat ca satelitul observational Gaia ar putea detecta pana la 21 mii de planete in afara sistemului solar al Pamantului. Daca perioada se extinde la 10 ani, Gaia ar putea descoperi pana la 70.000 de exoplanete.

Exoplanetele vor fi un produs important al misiunii Gaia, conform cercetatorului Perryman (fondatorul misiunii). ESA (European Spae Agency) a construit satelitul si l-a lansat in Decembrie 2013 iar acesta va captura miscarea, caracteristicile fizice si distanta fata de Terra a peste 1 miliard de obiecte, majoritatea stele. Prezenta unei exoplanete va fi determinata prin intermediul stelei de langa ea ce straluceste detectand miscarea orbitala.

Mai important decat numerele sunt planetele pe care cercetatorii spera sa le descopere satelitul, planete cu orbite multiple ce trec direct sau in tranzit prin fata stelelor acestora; acestea sunt foarte greu de detectat de pe Terra, a explicat Michael Perryman, un sfatuitor pentru mai multe programe stiintifice. Instrumentele satelitului ar putea descoperi obiecte ce sunt considerate rare in Calea Lactee, ca de exemplu planete de marimea lui Jupiter, stele mici cunoscute ca Pitici Rosii. Planetele unice si sisteme, planete ce orbiteaza in directia inversa a companionilor sai pot inspira cercetatorii.

Nu este vorba doar de numere. Fiecare dintre aceste planete ne ofera detalii specifice si multe sunt interesante in felul lor. Daca ne uitam la planetele descoperite pana acum, acestea ocupa regiuni anume din spatiul cunoscut. Gaia nu doar ca va descoperi o lista mare de planete dar le va descoperi intr-o zona care nu a fost explorata pana acum.” ne spune Parryman.

Prima exoplaneta a fost descoperita in anul 1995 iar de atunci au mai fost descoperita inca 1.900. Cercetarea exoplanetelor a crescut dramatic in cei 15 ani de cand Gaia a fost acceptat de ESA in anul 2000.

Evaluarea noastra vor ajuta in pregatirea cercetatorilor exoplanetelor si in asteptarile acestora de la Gaia. Vom adauga 20.000 mii de potentiale planete noi intr-o era complet noua a spatiului descoperit.” spune Perryman

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.