Free cookie consent management tool by TermsFeed

230 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani s-au înscris în acest an la atelierele de programare și de robotică CoderDojo București Nord, susținute de Telekom Romania și de Fundația Telekom Romania. Atelierele se vor desfășura lunar pe parcursul anului școlar 2017-2018, fiind împărțite, în funcție de tematică, în: Algoritmică, Arduino, Java Minecraft, Khan, Scratch, ultimele două tipuri de workshop-uri fiind atât pentru începători, cât și pentru avansați.

În acest an, numărul tinerilor interesați aproape s-a dublat față de cel din anul școlar 2016-2017, aproximativ 130 de copii când au participat la aceste ateliere.

Copiii și tinerii înscriși vor fi coordonați pe întreaga durată a sesiunilor de către 22 de mentori voluntari – experți în programare, părinți care dețin cunoștințe din această zonă sau foști elevi ai primelor ateliere de CoderDojo București Nord.

„CoderDojo București Nord este o comunitate care a avut o creștere spectaculoasă, așa cum se întâmplă și cu tehnologia de ultimă oră. Pentru copiii și mentorii de aici, pe care noi îi susținem de peste 5 ani, entuziasmul și soluțiile creative în programare sunt singurele reguli după care se ghidează. Sperăm ca acest Dojo să devină un model pentru altele care iau naștere în țară, iar proiectele pe care le vor dezvolta acești copii să ia forme concrete și să se transforme în soluții de business viabile” – a afirmat Ruxandra Vodă, Director Comunicare la Telekom Romania.

Ateliere de programare pentru începători și avansați

Anul acesta, 100 de copii sunt înscriși la atelierele de programare pentru începători, în care sunt folosite platformele Khan Academy și Scratch. În același timp, 60 de copii sunt înscriși la atelierele Khan și Scratch pentru avansați, module în cadrul cărora cei mici vor lucra în echipe și vor realiza proiecte cu teme alese de ei sau propuse de mentori. În cadrul acestor ateliere, copiii își dezvoltă abilități de lucru în echipă, de comunicare, vor învăța care sunt etapele de derulare ale unui proiect, vor proiecta jocuri și vor învăța să le programeze, să le testeze și să le prezinte în fața unei audiențe.

Un alt atelier este cel de Arduino, în care copiii învață tainele electronicii asistate pe calculator, care se bazează pe un microcontroller conceput pentru a interacționa cu mediul prin intermediul unor senzori și sisteme de acționare. Pentru scrierea programelor ce rulează pe microcontroller, se folosește limbajul de programare C. În cadrul acestui atelier, mentorii îi pregătesc pe copii pentru o viitoare carieră în domeniul Internet of Things. Copiii vor fi inițiați în folosirea componentelelor hardware – circuite electronice bazale, LED-uri, difuzoare – toate acestea fiind controlate de microcontroller-ul Arduino.

În cadrul atelierului de Java Minecraft, 33 de tineri vor fi îndrumați și asistați să înțeleagă mecanismele de programare implicate în foarte popularul joc Minecraft, care a înregistrat peste 100 milioane de jucători la nivel mondial. Copiii vor face modificari ale acestui joc folosind limbajul de programare Java.

Anul acesta a fost introdus și un atelier de Algoritmică. În cadrul acestuia, 11 tineri vor pătrunde în tainele algoritmilor din matematică și din informatică, cele două științe fiind simultan implicate în înțelegerea întregului proces. Acolo, cei înscriși vor parcurge noțiunile fundamentale, învățând algoritmi specifici, precum și programare în limbajul C.

CoderDojo este o mișcare internațională inițiată în Irlanda în anul 2011, cu scopul de a oferi copiilor un context în care să poată învăța programare într-un mediu deschis, informal, prin sesiuni regulate, toate având loc în afara programelor școlare. Dojo-urile sunt inițiate, coordonate și desfășurate de voluntari. În România sunt create în prezent peste 40 de Dojo-uri. CoderDojo București Nord este susținut de Telekom Romania și de Fundația Telekom Romania.

Detalii suplimentare pot fi găsite accesând coderdojo.ro. Persoanele interesate să devină mentori voluntari CoderDojo pot afla mai multe aici.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.