Free cookie consent management tool by TermsFeed

Se pare că nu doar sistemele de operare de pe desktop-uri sau laptop-uri sunt vulnerabile la atacurile de tip ransomware.

Conform unei descoperiri recente făcută de cercetătorul de securitate Eyal Itkin din cadrul companiei Check Point Research, mai mult de 30 modele de aparate foto de la Canon, DSLR-uri, mirrorless sau compacte, sunt vulnerabile la atacurile ransomware.

Aparatele foto sunt vulnerabile atunci când este folosită conexiunea Wi-Fi sau USB

Chiar dacă un aparat foto nu stochează date la fel de importante precum un smartphone sau laptop, pentru un fotograf profesionist, sau chiar amator, pierderea unor imagini poate fi o adevărată catastrofă.

Prin instalarea unui software de tip ransomware, atacatorii pot să cripteze foarte ușor imaginile salvate iar singura modalitate de accesare este prin intermediul unei chei de decriptare. Pentru a obține cheia de decriptare a datelor, utilizatorii sunt nevoiți să plătească atacatorului o anumită sumă de bani, în funcție de sensibilitatea datelor sau de importanța lor.

Studiul efectuat arată cum s-a putut încărca un software ransomware folosind conexiunea Wi-Fi pentru transferul de fișiere. Cercetătorul de securitate a folosit un aparat foto DSLR, modelul EOS 80D, de la Canon și a reușit să transfere fișiere dăunătoare folosind protocolul PTP (Picture Transfer Protocol).

Protocolul de transfer al imaginilor PTP (Picture Transfer Protocol) nu criptează, de obicei, datele atunci când este folosit iar transferul a fost făcut de pe un sistem care era deja infestat cu ransomware.

Itkin a contactat Canon, pentru a o preveni în legătură cu această vulnerabilitate descoperită, prin luna Martie a acestui an, înainte de a face publică descoperirea sa. Compania a emis un comunicat în care cere utilizatorilor camerelor foto afectate să evite să folosească conexiunea Wi-Fi în public și să o dezactiveze atunci când nu este folosită.

Studiul a fost efectuat pe o cameră foto de la Canon din cauza faptului că marca este una destul de populară în rândul utilizatorilor. Nu este exclus ca vulnerabilitățile descoperite să fie existente și pe camerele foto dezvoltate de ceilalți producători precum Nikon, Olympus sau Fujifilm.

Lista completă cu aparatele foto vulnerabile la atacurile ransomware:

Aparate foto Canon vulnerabile la atacurile ransomware
Lista cu aparatele foto Canon vulnerabile la atacurile ransomware

Cercetătorul a publicat și un clip video în care arată utilizatorilor cum poate fi atacat un aparat foto instalând fișiere dăunătoare ransomware prin intermediul conexiunii Wi-Fi.

Cum să îți protejezi aparatul foto împotriva unui atac?

Fii întotdeauna precaut(ă) pentru a preveni un atac ransomware asupra aparatului foto folosit de tine. Vizitează site-ul oficial de suport Canon și instalează cele mai recente actualizări firmware.

Încearcă să nu transferi datele de pe aparatul foto în public, dezactivează conexiunile Wi-Fi sau celelalte opțiuni de conectare atunci când nu le folosești.

Asigură-te că desktop-ul sau laptop-ul tău este în siguranță și are instalată o soluție antivirus și că nu conectezi aparatul foto la un sistem infestat.

Ești în căutarea unui aparat foto DSLR?

Vizitează acum magazinele online F64 sau eMag pentru cele mai bune oferte de preț la aparatele foto DSLR.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.