Free cookie consent management tool by TermsFeed

Router-ul wireless este creierul, punctul central, daca vreti, al retelei dumneavoastra. In afara de faptul ca va ofera conectivitate prin cablu dar si wireless, un router valoros va va oferi acces securizat la Internet, control parental, si alte cateva caracteristici care il fac sa fie mai mult decat un mod intuitiv de a va conecta la Internet. Cu toate acestea, alegerea modelului potrivit poate fi o adevarata corvoada.

Pentru a va usura alegerea, am realizat mai jos o lista a cele mai bune routere wireless, astfel incat sa puteti obtine cele mai bune rezultate din punct de vedere al raportului calitate-pret.

Mai multe imagini pe pagina noastra de Facebook: Facebook.com/TechCafeRo

D-Link DIR-605L Cloud – 120 lei

Router celor de la D-Link are o singura banda, nu are porturi Gigabit si USB, suport IPv6 si optiuni pentru crearea de retele pentru oaspete. Cu toate acestea, conexiunea wireless este stabila si de incredere, ofera viteze de pana la 300 Mbps pe o singura banda de 2,4 GHz. Dupa ce ati configurat router-ul cu un cont gratuit mydlink, dispozitivul devine cloud-based, permitandu-va sa gestionati reteaua pe Internet sau prin utilizarea unei aplicatii pentru mobil. Desi functionalitatea cloud nu este o caracteristica noua pentru router-ele moderne, DIR-605L face totul sa para floare la ureche, utilizatorul neintampinand probleme in configurarea acestei caracteristici.

Desi in cazul acestui router se aplica principiul „cat dai, atata face”, ceea ce face, face foarte bine. In cazul in care doriti caracteristici mai avansate, consultati in continuare lista noastra. Dispozitiv D-Link este perfect daca doriti doar sa va verificati e-mail, sa navigati pe Internet sau sa efectuati orice alte sarcini care necesita o conexiune medie.

Netgear N900 – 270 lei

Modelul Netgear N900 este de fapt o versiune mai robusta a modelului N750, avand viteze mai crescute pe ferecventa 2,4 GHz. Restul caracteristicilor sunt similare cu cele ale modelului N750 – patru porturi Gigabit LAN, 2 porturi USB, control parental si capacitati de transfer de date de pana la 900 Mbps -, viteza fiind cea care face diferenta intre cele doua modele. Cloud ReadySHARE va permite sa accesati si sa utilizati de la distanta dispozitive conectate prin USB. N900 suporta caracteristici mai avansate, inclusiv rutarea statica, suport IPv6 si optiuni pentru configurarea dispozitivului ca un repetor wireless, printre altele. Configurarea initiala este minima, iar software-ul Netgear Management Genie face personalizarea si monitorizarea sa fie doua lucruri simple.

Un minus ar fi faptul ca, desi conexiunea este rapida, uneori se pierde semnalul. Ca si N750, functiile USB si soft-ul pot raspunde cu intarziere la comenzi. Cu toate acestea, N900 este unul dintre cele mai rapide routere din lista noastra, perfect pentru cei impatimiti de jocuri.

Securifi Almond – 450 lei

Almond este o imagine clara a evolutiilor tehnologice din secolul 21. Dispozitivul poate oferi acces la Internet la 50 de utilizatori in acelasi timp, la o distanta mai mare de 100 de metri, oferind utilizatorilor viteze de pana la 300 Mbps. Este echipat cu un ecran cu touchscreen de 2.8 inci, cu o rezolutie de 320 x 240 pixeli. Display-ul este destul de atractiv, interfata semanand mult cu cea a Windows 8. Configurarea routerului se poate face direct de pe ecranul acestuia.

Securifi Almond ofera securitate WPA2 si filtru de continut pentru blocarea anumitor site-uri dupa adresa completa sau chiar cu ajutorul unor cuvinte-cheie, o caracteristica incredibil de folositoare.

In ciuda aspectul inovator si a carcateristicilor, dispozitivul cu o singura band nu este cel mai bun atunci cand vine vorba de un semnal de inalta calitate in retea. Poate fi destul de lent si, ocazional, poate pierde semnalul, facandu-l mai potrivit pentru simpla navigare decat pentru streaming-ul HD sau orice altceva care ar putea necesita o conexiune solida la Internet.

Netgear N750 – 520 lei

Netgear N750 dovedeste din nou faptul ca Netgear are talentul de a aduce pe piata produse de calitate, de multe ori depasind asteptarile tuturor. Unul dintre cele mai noi routere din gama Netgear, N750 este capabil sa produca viteze ametitoare, pe ambele frecvente, dar mai ales pe cea de 5GHz. Este echipat cu un USB si un port LAN, si permite utilizatorilor sa-si share-uiasca hard disk-urile si alte dispozitive pe retea, fara nicio bataie de cap. Caracteristicile avansate includ de la filtrare extensiva de continut si functii USB la optiuni de creare a retelelor separate pentru oaspeti. Configurarea nu este grea. De asemenea, puteti alege configurarea manuala, care este ceva mai potrivita pentru utilizatorii mai avansati sau pentru cei care folosesc sistemul de operare Linux.

Aria de acoperire nu este exceptionala, insa vitezele in raza de actiune si varietatea de optiuni de personalizare il fac sa merite atentia potentialului utilizatorului.

Western Digital MyNet N900 – 580 lei

In general, Western Digital nu este un brand prea des intalnit in casele oamenilor, dar MyNet N900 ar putea schimba asta. Benzile de 2.4GHz si 5GHz permit latime de banda mare intre dispozitive, minimizand interferentele si permitand viteze teoretice de pana la 450 Mbps, care se mentin destul de bine in intreaga casa.

Cele sapte porturi Gigabit Ethernet ar putea parea nejustificate, dar sunt foarte utile daca preferati sa va conecati dispozitivele prin fir la Internet si nu prin Wi-Fi. Controlul parental si securitatea WPA2 incluse sunt tipice, insa router-ul poate fi usor personalizat odata ce va acomodati cu interfata, oferind-va optiunea pentru crearea de retele pentru oaspeti si prioritizarea multimedia in timp real pentru a perfectiona latimea de banda atunci cand, de exemplu, va juca jocuri on-line.

MyNet N900 poate fi o investitie costisitoare, insa nu trebuie ignorat datorita varietatii de caracteristici si vitezelor rapide si fiabile.

Asus RT-N66U – 620 lei

RT-N664 este un router elegant, dar intimidant in acelasi timp, dotat cu o multime de caracteristici avansate. Echipamentul este dual-band, ceea ce inseamna ca poate functiona pe frecventele de 2,4 GHz si de 5 GHz in modurile 802.11n si 802.11ac, si are trei antene reglabile/detasabile pentru canalizarea vitezelor remarcabile ale router-ului (se presupune ca atinge viteze de pana la 900 Mbps).

Desi configurarea initiala si interfata de navigare pot fi un pic greoaie, sa nu mai vorbim despre controlul parental si alte caracteristici de securitate, router-ul ofera poate cel mai rapid si fiabil semnal (ne referim aici la dispozitivele prezentate in aceasta lista). TR-N66U este echipat cu un server VPN, suport IPv6 si doua porturi USB multi-functionale pentru conectarea diverselor dispozitive si accesarea continutului la distanta prin intermediul software-ului preinstalat AiCloud.

Cel mai mare neajuns este fara doar si poate pretul destul de ridicat, dar este cu siguranta un router potrivit pentru mai multi utilizatori sau pentru cei care doresc o retea wireless pentru o mica afacere sau pentru birou.

Trendnet AC1750 – 625 lei

Router-ul Treadnet AC1750 beneficiaza de caracteristici notabile si o performanta solida. Dispozitivul are doua benzi (de 2,4 GHz si 5 GHz) si viteze de pana la 450 Mbps, dar si de 1,3900 in modul 802.11ac, asta in cazul in care aveti un adaptor corespunzator pentru calculator. Puteti seta cate patru retele principale si patru retele pentru oaspeti pe fiecare banda – si puteti distribui continut dintr-un dispozitiv conectat la portul USB incorporat (exista, de asemenea, mai multe porturi Gigabit cu fir, precum si un port LAN). AC1750 suporta QoS, control parental, servere virtuale si DMZ. Printre caracteristicile avanstate se numara si capacitatea de a stabili rata de date pentru fiecare banda in parte. Ghidul inclus si DVD-ul fac instalarea sa fie simpla, dar interfata poate fi destul de lenta, in ciuda usurintei in navigare si a aspectului atractiv.

Cu o arie de acoperire si o performanta decente, AC1750 este cel mai bun router 802.11ac de pe lista noastra. Va recomandam sa fiti atenti unde il plasati, deoarece se poate rasturna din cand in cand, avand in vedere lipsa unui suport.

Cisco-Linksys E4200 – 700 lei

Unul dintre cele mai noi routere din gama Cisco-Linksys, E4200 este si unul dintre cele mai bune. Cu un desing elegant, are trei antene pentru ambele frecvente, precum si patru porturi Gigabit si un port USB pentru partajarea fisierelor si a dispozitivelor. Configurarea router-ului este de departe una dintre cele mai usoare, iar debitul este excelent, avand in vedere viteza de 450 Mbps si latimea de banda moderata. Securitatea si controlul parental sunt standard. Sistemul de management al Cisco Connect mai are inca nevoie de imbunatatiri atunci cand vine vorba de usurinta in utilizare si accesibilitatea, fie on-line sau prin aplicatie mobila. Serverul media UPnP incorporat, unul care permite utilizatorilor distribuirea de continut digital intre dispozitivele echipate cu UPnP, este fantastic atunci cand functioneaza in mod corespunzator.

E4200 este un router puternic, insa exista pe piata routere cu specificatii similare la preturi mai mici. Nu este o idee rea sa-l achizitionati, daca aveti de gand sa va utilati casa cu cele mai recente gadgeturi wireless.

Share.
Avatar of Mihaela Savu

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.