Free cookie consent management tool by TermsFeed

GE a dat publicitatii un raport in care evidentiaza potentialul impact economic si de afaceri al internetului industrial in Europa. Conform documentului, „internetul industrial”, o retea globala deschisa care conecteaza oameni, date si echipamente, ar putea adauga 2.2 trilioane euro la PIB-ul european pana in anul 2030, oferind o transformare atat de necesara economiei. Totodata, industria ar putea economisi miliarde de euro daca internetul industrial determina o crestere chiar si de numai 1% a productivitatii anuale in urmatorii 15 ani.

Internetul industrial va permite eliminarea risipei de timp si resurse valorand miliarde de euro, in principalele industrii europene, datorita asocierii dintre echipamentele conectate la internet, diagnosticare produse, software si analitica, astfel incat operatiunile companiilor sa fie mai eficiente, mai proactive, predictive si automatizate in mod strategic.

Raportul subliniaza oportunitatile deosebite pe care le ofera internetul industrial si dezvaluie nivelul actual al risipei in principalele sectoare europene:

Sectorul medical:
• In 2012, in UE s-au cheltuit peste 1,3 trilioane euro in sectorul medical. Se estimeaza ca, la nivel global, 10% din aceste cheltuieli reprezinta o risipa din cauza ineficientei sistemului, 59% reprezentand ineficienta clinica si de operatiuni. O reducere de 1% a ineficientelor clinice si de operatiuni este echivalentul unor economii de 11 miliarde euro in urmatorii 15 ani.
Sectorul energetic:
• Economiile de 1% generate de internetul industrial doar din productia de energie pe baza de gaze naturale inseamna o economie a costurilor de combustibil de 11 miliarde euro in Europa in urmatorii 15 ani.

Sectorul aviatic:
• Sectorul european de companii aeriene comerciale cheltuieste aproximativ 35 miliarde de euro pe an pe combustibil aviatic. O economie de 1% generata de tehnologiile internetului industrial s-ar reflecta in economii de aproape 7 miliarde in ceea ce priveste costurile de combustibil in 15 ani.

Petrol si gaze:
• Reducere de 1% a cheltuielilor de capital de explorare si productie (E&P) in Europa poate duce la economii de 7 miliarde euro in 15 ani.

Transport feroviar:
• Reducere a cheltuielilor de 1% in domeniul transportului feroviar ar putea determina economii de 4,5 miliarde de euro in urmatorii 15 ani in Europa.

Internetul industrial va permite eliminarea risipei de timp si resurse in principalele industrii europene

Raportul GE denumit „Internetul industrial – depasirea limitelor mintii umane si ale aparatelor: o perspectiva europeana”, a fost dat publicitatii in fata a 200 de lideri de companii, lideri de opinie si decidenti europeni cu experienta. Evenimentul a avut ca subiect capacitatea echipamentelor inteligente de a revolutiona eficienta si productivitatea si s-a axat pe domeniile care ar trebui abordate astfel incat potentialul internetului industrial sa se poata realiza pe deplin.
Carta Alba GE prezinta inovatia drept „glontele de argint” al dezbaterii economice si politice, dominate de problema austeritatii. Europa este deosebit de bine pozitionata pentru a culege roadele acestei noi revolutii tehnologice – si trebuie sa si actioneze in acest sens pentru a reconcilia nevoia unor reduceri constante ale datoriei cu necesitatea obtinerii unor cresteri mai rapide ale veniturilor.

Revolutia tehnologica si reformele structurale necesare redresarii Europei sunt strans corelate. Aceste reforme sunt acum in curs de derulare si au progresat destul de mult in directia atenuarii tensiunilor de pe piata. In acelasi timp insa, Europa se confrunta cu o crestere substantiala a cheltuielilor cu prestatiile in domenii precum pensiile si beneficiile medicale care se vor acumula si vor atinge o pondere tot mai mare a populatiei, ca urmare a procesului de imbatranire. Carta Alba precizeaza clar ca desi problema nu este specifica doar Europei, trebuie abordata eficient si urgent.

Cele 2,2 trilioane de euro pe care i-ar putea genera internetul industrial reprezinta aproape un sfert din dimensiunea actuala a economiei zonei euro. Se bazeaza pe ipoteza conservatoare ca Europa va putea valorifica doar jumatate din beneficiile de productivitate pe care se considera ca le va obtine SUA prin internetul industrial. Totusi, mai sunt multe de facut pentru a obtine aceste beneficii si nu numai. Carta Alba subliniaza „rigiditatile structurale de pe piete pentru forta de munca, produse si servicii” care au impiedicat adoptarea accelerata a noilor tehnologii din prima revolutie a internetului.

Europa va fi cel mai bine pozitionata pentru a-si maximiza beneficiile daca se asigura ca actioneaza concertat pentru a obtine masa critica necesara, de exemplu, realinierea investitiilor pentru integrarea rapida a noilor tehnologii in stocul de capital, pentru a construi si dezvolta baza necesara de talente, pentru a crea un cadru care sa faciliteze un flux transfrontalier al datelor sigur si simplu.

Pentru a realiza potentialul internetului industrial, Carta Alba a GE subliniaza necesitatea unui cadru de politici solid al guvernelor europene care sa permita libera circulatie a datelor intr-un mediu sigur si fiabil, fara norme si standarde diferite pentru fiecare tara si set de date. Daca nu va exista o gestionare corespunzatoare a situatiei, raportul sugereaza ca noi reglementari in domeniu ar putea deveni obstacole comerciale tarifare semnificative in calea economiei digitale. Pozitiile la nivel de excelenta in industria globala pe care le ocupa anumite companii europene le permit acestora sa valorifice avantajele internetului industrial. Revolutia va incepe cu echipamentele, inainte ca avantajele sa se extinda la intreaga economie.

Dezvoltarea unui nou set de abilitati in Europa este decisiva pentru maximizarea potentialului internetului industrial. GE isi creste numarul unitatilor de productie software din Europa, unde detine in prezent un total de aproape 1.500 de angajati, printre care dezvoltatori de software, personal de vanzari si asistenta tehnica, sustinand proiecte cheie in sectoarele: petrol si gaze naturale, energie si medical.

GE intentioneaza sa isi extinda amprenta software in Europa. Acest demers va include numirea unui Lider European pentru Programe Software, al carui rol va consta in mobilizare echipelor din regiune, in sustinerea inovatiei si a tehnicilor de dezvoltare rapida.

Share.
Avatar of Mihaela Savu

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

2 comentarii

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.