Free cookie consent management tool by TermsFeed

Odata cu aparitia pe piata a numeroase modele de laptop-uri, tablete, iPad-uri, smartphone-uri etc., retelele wireless au devenit foarte utile si cautate. Daca deja v-ati decis sa va achizitionati un router pentru a avea acces la internet in orice punct din casa si pe orice dispzitiv, trebuie sa stiti ca puncte de acces Wi-Fi pot oferi hackerilor portite de acces. Asta deoarece semnalele Wi-Fi sunt adesea difuzate dincolo de peretii locuintei dumneavoasta, fiind o adevarata tentatie pentru hackeri sau pentru vecinii care nu au acces la internet, dar si-l doresc.

Daca doriti sa fiti singurul utilizator al retelei dumneavoastra wireless, iata ce trebuie sa stiti:
1. Folositi WPA

Unele puncte de acces Wi-Fi inca ofera vechiul standard de protectie WEP (Wired Equivalent Privacy), care insa nu este bun. Asta inseamna ca hackerii pot sparge o retea protejata WEP cu ajutorul Aircrack-ng, de exemplu, in cateva minute.

Deci, pentru a tine intrusii la distanta, este esential sa se utilizeze protectia WPA (Wi-Fi Protected Access) sau WPA2.

Unele routere Wi-Fi au o caracteristica numita Wireless Protect Setup (WPS), care a ofera o modalitate usoara de conectare a dispozitivelor la o retea wireless protejata WPA. Cu toate acestea, aceasta caracteristica poate fi exploatata de hackeri pentru a recupera parola WPA, de aceea este important sa dezactivati WPS-ul cand faceti setarile router-ului.
2. Folositi o parola WPA securizata

Asigurati-va ca parola (sau fraza de acces) care protejeaza reteaua Wi-Fi este lunga si aleatore, astfel incat sa nu poata fi sparta de un hacker ambitios.

Puteti testa securitatea retelei WPA (fara a dezvalui parola sau fraza de acces), prin utilizarea serviciului CloudCracker. Vi se va cere sa furnizati anumite date (aceleasi date pe care un hacker le-ar putea descoperi folosind un laptop aflat in aria de acoperire a retelei), iar serviciul va incerca sa extraga parola.

In cazul in care serviciul nu are succes, atunci este mai mult ca sigur ca nici un hacker nu va reusi. In schimb, daca serviciul gaseste parola, atunci veti stii cu siguranta ca trebuie sa va alegeti o parola mai lunga si mai sigura.
3.Ascundeti-va numele retelei

Puncte de acces Wi-Fi sunt, de obicei, configurate in mod implicit pentru a transmite numele retelei wireless – cunoscut sub numele de service set identifier sau SSID -, pentru a face mai usoara depistarea retelei si conectarea. Puteti seta SSID-ul ca fiind „ascuns”, astfel conectarea la retea va fi conditionata de cunoasterea numelui acesteia.

Este important de retinut faptul ca ascunderea numelui retelei nu trebuie sa fie singura masura de securitate, deoarece acesta poate fi aflat foarte usor de hackerii care folosesc instrumente de scanare Wi-Fi cum ar fi airodump-ng, care poate detecta reteau chiar si atunci cand este folosita setarea „SSID ascuns”.

Share.
Avatar of Mihaela Savu

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.