Venituri suplimentare din Micro Joburi – tu ce stii sa faci pentru 50 de lei? (interviu)

Toata lumea stie ca daca esti freelancer poti castiga bani frumosi dar poti avea si momente in care nu ai comenzi pentru produsele sau serviciile oferite. Pe langa ofertele tale poti oferi si altele mai mici, sau chiar ofertele complete, ca microjob folosind platforma romaneasca microjoburi.ro. Platforma iti permite adaugarea ofertelor tale pentru un pret de start de 50 de lei, ulterior poti adauga si servicii aditionale pe care le poti taxa asa cum iti doresti. Mie personal ideea aceasta mi se pare destul de buna, multi cumparatori ajung sa fie multumiti cumparand servicii sau produse la sume decente iar ofertantii pot castiga bani frumosi din lucruri care, pentru acestia, pot pare simple.

Am luat legatura cu echipa platformei microjoburi.ro iar mai jos puteti regasi interviul acordat noua:

Care sunt membrii echipei microjoburi.ro?
Laurentiu: Eu am fost cel care a pus in aplicare acest concept in 2012. Ulterior, s-a alaturat proiectului si Adrian Teampau. Impreuna incercam sa dezvoltam platforma si sa o facem cunoscuta.

De la ce a pornit ideea proiectului microjoburi.ro? Ce sau cine v-a inspirat?
Laurentiu: Ideea proiectului mi-a venit in mai 2011 cand am aflat despre conceptul fiverr – un marketplace cu servicii de $5. Mi s-a parut foarte interesanta ideea si dupa 2 zile deja rezervasem domeniul www.microjoburi.ro.
Stiam ca trebuie sa schimb ceva fata de platforma originala, pentru ca un pret de $5 nu ar fi avut succes in Romania. M-am hotarat la 50 de lei – o suma suficient de motivatoare pentru prestatorii de servicii, dar accesibila pentru cumparatori. 50 de lei este doar pretul minim al unui microjob, cu ajutorul castigurilor aditionale se poate ajunge la un pachet de servicii la pretul real. Platforma creeaza o oportunitate atat pentru freelanceri, cat si pentru business-uri mici si medii de a intra in contact cu clientii potriviti business-ului lor.

Se poate compara microjoburi.ro cu platforma fiverr.com?
Platforma microjoburi.ro are cateva functionalitati care o deosebesc de fiverr:
• In primul rand fiverr contine foarte multe microjoburi/ prestatii care sunt doar nostime, nu si utile (in engleza “gigs”). Platforma www.microjoburi.ro incearca sa aduca in atentie mai multe activitati utile (ex. instalatori, graficieni, web designeri, babysittere)
• potentialii cumparatori pot publica cereri pentru diverse servicii, iar acestea sunt transmise automat catre prestatori pentru a-si gasi rezolvare.
• plata cu cardul (in loc de PayPal) este o modalitate mult mai simpla
• o comunicare mult mai buna in momentul in care s-a efectuat comanda astfel incat cumparatorul sa primeasca microjobul comandat la cea mai buna calitate
• filtrarea ofertelor dupa categorie si judet
Avand in vedere ca fenomenul „freelancing” evolueaza din ce in ce mai mult, consideram ca o astfel de platforma este oportuna pentru Romania si, in special, pentru activitatile mici prestate de romani.
www.microjoburi.ro are doua componente de activitati:
1. microjoburi prestate online (ex. desenez un logo, design-ul unui website)
2. microjoburi prestate offline (ex. babysitting, fac cumparaturile, instalator)
Principalele puncte tari:
1. Siguranta platilor online
Plata se poate face foarte simplu si rapid: online, cu cardul, prin MobilPay. Desi plata se face atunci cand comanzi microjobul, banii sunt virati in contul prestatorului doar dupa ce ai confirmat primirea serviciului si esti multumit de rezultat.
2. Sistemul de review-uri
Microjoburi.ro functioneaza pe baza de review-uri – dupa ce comanzi un microjob, poti lasa un feedback prestatorului. Acest lucru este util si pentru cei care inscriu microjoburile, intrucat se pot perfectiona, dar si pentru alti cumparatori ca tine, care vor fi interesati daca ai fost multumit de rezultat.
3. Preturile avantajoase
50 RON nu este o suma de trecut cu vederea, insa este mai mult decat accesibila pentru serviciile pe care le gasesti pe microjoburi.ro, iti poti gasi un instalator bun (fara sa iti mai suni toate cunostintele) sau poti contracta pe cineva sa iti faca cumparaturile, sa iti duca masina in service etc.
4. Poti cere un serviciu personalizat
Daca nu gasesti ceea ce cauti pe platforma, poti oricand folosi butonul “Cere un microjob”. Utilizatorii platformei care activeaza in domeniul pe care il cauti vor fi foarte incantati sa te ajute cu o solutie.

Cum a fost evolutia acceptari de catre utilizatori a acestei idei?
Platforma se afla deja la versiunea a 2-a, este modelata foarte mult in urma feedback-ului primit de la prestatori si cumparatori. Platforma a fost adoptata in mare parte de prestatori, insa ne canalizam eforturile pentru a o face cunoscuta si in randul cat mai multor cumparatori.
Suntem in mod constant deschisi la orice sugestie venita de la utilizatori pentru a imbunatatii functionalitatea si aspectul platformei www.microjoburi.ro.

Mai exista platforme ce pot concura in Romania cu platforma microjoburi.ro?
Exista mai multe site-uri asemanatoare conceptului fiverr, care pot concura cu platforma noastra, insa acest lucru ne motiveaza sa inovam si sa imbunatatim platforma si mai mult. Atat la nivel vizual cat si functional, consideram ca platforma noastra se prezinta cel mai bine si are o activitate mult mai intensa decat celelalte platforme.

Care sunt microjoburile cele mai vandute si care a fost microjobul cel mai scump vandut?
Microjoburile cele mai vandute sunt cele din categoriile Social Media si Bloguri, iar cel mai scump microjob a fost de 700 de lei (microjobul standard plus serviciile aditionale in valoare de 650 lei). Acesta este microjobul – microjoburi.ro
Prestatorul acelui microjob a mai vandut inainte 3 microjoburi de cate 150 lei fiecare, iar cea de-a patra comanda a fost aceasta de 700 lei.
Este clar ca majoritatea microjoburilor achizitionate sunt cele prestate online. Noi incercam sa le promovam si pe cele care se presteaza offline (ex. babysitting, mecanic auto, curatenie, gatit) insa exista o oarecare reticenta a romanilor de a comanda astfel de servicii care presupun contact uman. Din acest considerent misiunea www.microjoburi.ro este mai dificila – aceea de a educa piata din Romania. Practic, oricine este interesat de a contracta o bona sau un instalator cauta anunt fie in presa fie pe internet. Daca incearca sa faca aceasta cautare pe platforma noastra va avea posibilitatea sa aleaga intre prestatori in functie de calificativele si recomandarile primite de la cumparatori anteriori. Sistemul de calificative iti da posibilitatea sa alegi cel mai bun prestator si sa fii sigur de alegerea facuta. In plus, daca microjobul nu este marcat ca finalizat de catre beneficiar, prestatorul nu primeste venitul.
Este o mare diferenta fata de a contracta un serviciu pe baza unui simplu anunt care nu spune mare lucru.

Care a fost cel mai ciudat microjob cumparat?
Nu consideram ca exista microjoburi ciudate cumparate, pentru ca pana la urma „ciudat” tine de mentalitata noastra ca oameni. Un microjob mai neobisnuit pentru majoritatea oamenilor care a fost comandat a fost – Voi iesi cu tine in oras sa agati fete. Multora s-ar putea sa le para ciudat un astfel de microjob, insa in Statele Unite se castiga multi bani cu astfel de servicii si lumea nu il considera ciudat. Noi incercam sa schimbam mentalitatea si sa educam piata. Pana la urma oricat de ciudat ar parea un serviciu oferit, atat timp cat acopera o nevoie si isi gaseste cumparatori inseamna ca exista piata si pentru acel tip de serviciu.

Cum credeti ca va evolua platforma dvs. in urmatorii ani?
In momentul de fata avem peste 2000 de anunturi si peste 320 de microjoburi deja prestate din care 20% reprezinta comenzi mai mari de 50 RON. Pentru 2014 estimam o crestere pana la cel putin 4500 de anunturi, depasirea numarului de 10.000 de utilizatori (momentan avem 4,600), cel putin 2000 de comenzi pana la sfarsitul anului din care 40% vor fi mai mari de 50 RON.
In urmatorii ani dorim ca platforma sa fie primul loc unde romanii vor cauta serviciile de care au nevoie si sa devina o sursa de venit sigur pentru cat mai multi prestatori.

Ati primit feedback de la clienti sau vanzatori? Ce parere au acestia despre platforma si ce sfaturi ati primit?
Feedback-ul utilizatorilor (prestatori si cumparatori) ne-a ajutat si ne ajuta foarte mult in modelarea platformei. Cateva implementari in urma feedback-ului primit – versiune optimizata pentru telefon si tableta, pagina dedicata pentru cereri ale cumparatorilor, retragerea banilor in contul bancar, etc.
Pentru a creste confortul si siguranta unei alegeri bune am introdus o masura suplimentara de verificare: atributul “prestator verificat” afisat in dreptul unui prestator inseamna ca utilizatorul a fost verificat de noi si cumparatorii pot avea incredere sporita chiar si pentru a comanda servicii prestate in afara platformei.
In viitorul apropiat vom implementa si un sistem de calificative bazat pe activitatea prestatorilor in platforma. Acestia vor primi mai multe beneficii si marcaje specifice pentru fiecare nivel, pentru a creste calitatea serviciilor prestate si increderea cumparatorilor in serviciile comandate.

Reduceri Cool la Orange
Subiecte:                

Alte articole:

Comentează: