Free cookie consent management tool by TermsFeed

În ultimii ani ne-am obișnuit să vedem industria IT pe prima poziție în topul angajatorilor cu cel mai mare volum de joburi și cea mai generoasă ofertă din punctul de vedere al pachetelor salariale.

Va continua 2017 “tradiția” acestor poziționări pe piața forței de muncă?

Sectoare

Cel mai recent studiu Hipo realizat în baza estimărilor făcute de către principalii angajatori din România pentru anul 2017 indică o serie de schimbări cu privire la ofertarea de joburi din diferite industrii.

Analiza estimărilor prezentate în acest studiu arată că oferta de joburi din principalele centre de business din țară pentru IT Software, spre exemplu, scade cu 4 procente față de anul precedent, pierzând prima poziție în favoarea ofertelor de job din Vânzări.

Nou intrate în top 5 domenii cu oferta de joburi sunt și domenii precum Resursele Umane – care au crescut cu 3% față de anul 2016, sau Marketing, PR și Publicitate – al căror număr de joburi a mai câștigat două procente.

Aceste tendințe nu reflectă însă o diminuare a business-urilor din industria IT ci, mai degrabă, o extindere a spațiului de business-uri din zona digitală care a dus la o creștere a forței de muncă specializată în vânzări și promovare.

Și în 2017 oferta de joburi pentru București sau Cluj continuă sa aibă un volum generos pentru zona ce ține de industria IT – Software și Hardware, deopotrivă – aferente celor mai atractive pachete salariale pentru specialiști.

La o confruntare a așteptărilor salariale indicate de candidați cu topul ofertelor din principalele industrii de pe piața românească la ora actuală remarcăm o suprapunere ale acestora – ca efect al definirii mult mai clare în ultimii 3 ani a joburilor și nivelurilor de experiență profesională.

Salarii

În ceea ce privește așteptările angajatorilor și definirea necesităților de recutare în 2017 se remarcă faptul că:

  • va crește cererea de specialiști – doar 4% dintre angajatori nu vor avea deschise poziții pentru SPECIALIȘTI anul acesta – față de 10% anul trecut;
  • business-urile sunt în plină dezvoltare și își extind echipele prin recrutarea unui număr generos de JUNIORI;
  • scade interesul pentru derularea programelor de internship, în schimb participarea la astfel de prograne rămâne un reper valoros în procesul de recrutare care merită menționat în CV-ului unui absolvent;
  • pentru SENIORI abilitățile tehnice și relevanța experienței profesionale vor fi principalele criterii de evaluare a candidaților în procesele de recrutare;
  • deținerea de certificări/atestate nu mai constituie un criteriu suficient de valoros de evaluare a candidaților – SENIORI și JUNIORI – anul 2017 fiind mai mult despre candidați cu competențe practice, pregătiți pentru diverse situații de muncă și pentru provocările domeniului.
  • comunicarea, adaptabilitatea și orientarea către rezultate vor constitui cele mai puternice atuuri “soft skills” ale unui candidat;
  • salariile vor crește cu cel puțin 10% pentru cea mai mare parte a domeniilor, continuându-se astfel tendința anului 2016 (în luna octombrie 2016, câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.108 RON, cu 190 de RON mai mare decât în aceeași lună a anului 2015);
  • investițiile în programele de training vor beneficia de o creștere sensibilă față de anul precedent (maxim 10%).
Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.