Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cercetatorii au dezvoltat o noua aplicatie pentru smartphone care foloseste camera foto si puterea de procesare a acestuia pe post de biosenzor, detectand toxinele, proteinele, bacteriile, virusii si alte molecule.

Aplicatia si sistemul de sustinere au capacitati biosenzitive care ar putea permite depistarea pe loc a panzei freatice contaminate si, combinand aceste date cu datele oferite de GPS, ar putea determina gradul de raspandire a agentilor patogeni.

Cercetatorii de la Universitatea din Illinois afirma ca acest sistem ar putea furniza informatii imediate si diagnostice medicale ieftine pentru testele clinice sau ar putea fi folosit pentru a detemina nivelul contaminarii in industria alimentara si in cadrul procesului de distributie.

Suportul in forma de pana contine o serie de componente optice – lentile si filtre – care se pot gasi, de asemenea, si la dispozitivele mult mai mari si mai scumpe dintr-un laborator. Suportul are rolul de a alinia camera telefonului cu componentele optice.

In centrul biosenzorului se afla un cristal fotonic. Un cristal fotonic este precum o oglinda care reflecta doar o singura raza de lumina, restul spectrului trecand prin aceasta.

Cand ceva de natura biologica se ataseaza de cristalul fotonic – cum ar fi, spre exemplu, poteinele, celulele, patogenii sau ADN-ul -, culoarea refeclectata trece de la o lungime de unda mai scurta la una mai lunga.

In cazul biosenzorului portabil, o lamela normala de microscop este invelita cu un material fotonic. Ea este setata sa reactioneze la un anumit tip de molecule. Lamela din cristal fotonic este introdusa intr-un slot de pe suport, iar spectrul este masurat.

Lungimea de unda care se reflecta apare precum un decalaj negru al spectrului. Dupa expunerea la testul proba, spectrul este remasurat. Gradul de schimbare inregistrat de lungimea de unda reflectata transmite aplicatiei cat din molecula tinta se gaseste in proba.

Intregul test dureaza doar cateva minute; aplicatia il ghideaza pe utilizator pas cu pas pe durata intregului proces. Desi suportul contine componente optice in valoare de doar 200 de dolari, este la fel de precis ca un spectometru de 50.000 de dolari. Astfel ca, dispozitivul, care nu numai ca este portabil, dar si accesibil ca pret, ar putea fi folosit cu succes, de exemplu, pentru munca pe teren in tarile in curs de dezvoltare.

Share.
Avatar of Mihaela Savu

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.