Free cookie consent management tool by TermsFeed

Numărul de posesori de smartphone-uri şi tablete creşte continuu în România, însă mai important decât numărul de dispozitive în sine este faptul că tot mai mulţi români se obişnuiesc să îşi conecteze cu mediul online din ce în ce mai multe activităţi din viaţa de zi cu zi. Astfel, de la a citi ştiri şi a verifica emailuri, până la mobile banking şi cumpărături online, de la pariuri sportive pe internet şi până la tranzacţii financiare sau plăţi facturi, totul merge spre online şi mai ales spre gadgeturi mobile.

Accesând Google Play, se poate vedea rapid care sunt cele mai populare aplicaţii descărcate de către români pe dispozitive Android. Evident, celebrele aplicaţii pentru Facebook, Messenger Facebook şi WhatsApp sunt în top, devenind adevărate aplicaţii de bază pe orice smartphone sau tabletă. Instagram, Snapchat şi Yahoo Mail sunt de asemenea în top, printre multe jocuri. Aceste informaţii demonstrează preocupările principale ale utilizatorilor: comunicare şi divertisment.

O poziţie foarte bună în top este ocupată de aplicaţia OLX, care permite vânzarea şi cumpărarea de produse de la alte persoane fizice. De popularitate se bucură şi aplicaţiile unor branduri de retail, precum Kaufland şi eMag. Interesantă este prezenţa unei aplicaţii extrem de funcţionale, cea care oferă funcţie instant de lanternă.

Merită de asemenea amintită aplicaţia PokerStars, care atrage tot mai mulţi utilizatori din România, ţinând cont aici şi de succesul jocurilor online de poker în ţara noastră, ca nişă pe scena divertismentului adresat adulţilor. Ca multe alte branduri, PokerStars oferă aplicaţia sa atât pentru utilizatorii de Android, cât şi pentru cei de iPhone şi iPad (iOS). Mecanismul este simplu: instalezi orice astfel de aplicaţie, apoi ai acces instant la respectivele facilităţi.

Resurse utile pot fi găsite în fiecare domeniu. Spre exemplu, cei dornici de a instala aplicaţii ce oferă informaţii despre starea vremii pot alege eventual între AccuWeather, YoWindow, WeatherBug, Meteo Romania XL PRO, Yahoo Weather – toate pot fi descărcate gratuit din Google Play. În materie de aplicaţii iOS, foarte apreciate sunt în ultima vreme la nivel internaţional Prisma, MSQRD, Quartz, Vogue, Meditation Studio, Detour, Credit Karma, Glasses by Warby Parker, Hyper şi Tinycards. Românii au în general preferinţe asemănătoare cu cele din trendul global, însă există şi unele aplicaţii cu succes în special la nivel local.

O analiză a firmei de cercetare App Annie arată că, în anul 2016, ţara în care s-au descărcat cele mai multe aplicaţii pentru Android este India, cu un număr record de 6 miliarde! Urmează în acest inedit clasament SUA şi Brazilia.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.