Free cookie consent management tool by TermsFeed

Ce vor sa spuna cei de la Samsung si LG cand vorbesc despre ecrane flexibile si care este diferenta dintre acestea si telefoanele care pot fi indoite?

Samsung, LG si alte companii ne prezinta de cativa ani ecranele lor flexibile si chiar si un prototip de telefon, dar abia acum ecranele flexibile au fost aduse pe piata.

Samsung Galaxy Round a ridicat o multime de intrebari legate de ceea ce este de fapt un ecran flexibil si ce beneficii aduce un ecran care poate fi indoit unui smartphone sau oricarui alt gadget.

Ce este un ecran flexibil?

Colocvial, „ecran” inseamna ceea ce vedem cand ne uitam la smartphone-ul nostru. Mai tehnic, insa, ecranul se refera la materialul electonic care este pozitionat sub invelisul din sticla sau plastic (partea pe care de fapt o atingem) si este responsabil pentru iluminarea telefonului.

Cu alte cuvinte, cand Samsung (sau LG, sau oricare alta companie) vorbeste despre ecran flexibil, ei se refera la dioda organica emitatoare de lumina, sau OLED, strat – situat sub capacul de sticla – care este confectionat acum din materiale flexibile (ca de exemplu plastic), si nu din sticla rigida.

Companii precum LG si Samsung au petrecut ani prezentandu-ne ecrane flexibile. Aceste produse care atrag privirea redau fidel interfata pe care ar trebui sa o vedem – de exemplu o grila de icoane – fara a-l indoi sau rupe. Samsung Galaxy Round este primul telefon cu ecran flexibil care ajunge pe piata.

Care este diferenta intre Samsung Galaxy Round si ecranul curbat al Galaxy Nexus?

Samsung Galaxy Nexus (si Nexus S) are un ecran usor curbat, menit sa se plieze mai bine pe obraz. In acest caz, era sticla de deasupra cea care era curbata, nu materialul OLED de dedesubt.

Se indoaie Galaxy Round?

Nu. Pentru Galaxy Round, Samsung a folosit un ecran de 5,7 inci „fullHD super AMOLED flexibil”, insa asta nu inseamna ca telefonul se indoaie. Dispozitivul este curbat, insa telefonul este rigid si nu se flecteaza cand este manevrat.

Atunci de ce se spune ca este flexibil?

Parte din confuzie izvoraste din multiplele definitii ale cuvantului flexibil. Asa cum am precizat, flexibil poate sa fie numai ecranul OLED sau LCD, sticla sau ambele.

Dincolo de asta, un ecran flexibil poate lua multe forme. In cazul Galaxy Round, ecranul este adaptabil, adica nu este plat. Un alt cuvant des folosit este „conturat”.

Companiile produc astfel de dispozitive care fac ca ecranul sa se indoaie la un anumit moment, sa spunem vertical precum in cazul Round, dar apoi repara totul. Un alt tip de flexibilitate este „indoirea”. Ganditi-va la cardurile de credit. Se indoaie putin, dar nu pot fi complet pliate.

Exista si o a treia categorie, ecranele pliabile, care fac exact ceea ce va inchipuiti. In final, exista ecranele rulabile, adesea numite Sfantul Graal al ecranelor flexibile. Pentru a va imagina acest tip, ganditi-va la un rollup.

De ce si-ar dori cineva un ecran flexibil? Care sunt beneficiile?

Beneficiile unui ecran curbat, asa cum este cel al smartphone-ului Galaxy Round, nu sunt vizibile imediat.

In orice caz, ecranele care se pot curba au cateva beneficii semnificante. In primul rand, sunt mai durabile (mai ales cand sunt scapate), deoarece pot fi realizate din plastic, plasticul avand cateva beneficii fata de sticla. Plasticul poate sa faca dispozitivele sa fie mai subtiri si mai usoare. De asemenea, ele pot avea si alte forme decat cele traditionale.

Sa nu uitam insa ca nu intotdeauna acest lucru este un atuu. Plasticul se poate rupe si el daca este fortat, iar producatorii de sticla confectioneaza si ei sticla flexibila (mai multe despre acest subiect cu alta ocazie).

Totusi, problema durabilitatii ridica o intrebare: De ce nu se produce un telefon standard cu ecran de plastic? Posibil ca vom vedea si asa ceva pe piata, spun unii experti, dar sunt unele lucruri pe care un ecran flexibil le poate face, iar altele nu.

Imaginati-va ca puteti sa va impaturiti telefonul sau tableta si sa-l puneti in buzunar, sau ca puteti sa intindeti un ecran pentru a va servi ca harta. Acestea ar putea fi chiar incorporate in haine sau bijuterii sau alte elemente. Viitorul potential al ecranelor flexibile este foarte mare in cazul in care obstacole sunt depasite, chiar daca inca nu stim cu exactitate pentru ce vor fi utilizate.

In timp ce unii sunt sceptici cu privire la caracterul practic al unui telefon rulabil, altii vad beneficiile in incercarea de a le realiza. Analistul Paul Semenza este unul dintre ei. „Nu cred ca dezvoltatorii cunosc inca valoarea curbarii sau flexibilitatii”, a declarat acesta.

Care sunt obstacole pentru a produce un smartphone flexibil?

Este nevoie de mult mai mult decat de un ecran care poate fi indoit pentru a crea un telefon flexibil. Momentan, bateria si celelalte circuite sunt rigide. Se pune problema durabilitatii unui telefon care poate fi indoit si a partilor lui componente. In functie de design, sunt necesare un ecran flexibil, o carcasa din material (plastic sau sticla), baterie arcuita si silicon.

O parte dintre aceste componente sunt in lucru. LG a anuntat o noua tehnologie pentru fabricarea a trei tipuri de baterii care se pot curba, pot fi micsorate sa incapa in spatii inguste si chiar pot fi deformate. Timpul va spune insa daca acestea vor produce destula energie cat sa faca un smartphone sa functioneze.

In plus, dispozitivele pot fi proiectate astfel incat sa aiba un fel de coloana rigida care stocheaza componentele care nu pot fi flectate, in timp ce restul gadget-ului se misca liber. Stim ca aceste modele flexibile variate sunt posibile datorita dispozitivelor prototip prezentate de Samsung si alte companii.

Odata cu crearea partilor interioare flexibile apare o alta mare provocare – fabricarea acestor dispozitive si afisaje intr-un numar mare. Telefoanele care isi vor schimba forma vor costa, fara indoiala, mai mult decat smartphone-urile standard, atunci cand vor fi lansate pentru prima data pe piata. In timp, insa, odata cu scaderea costurilor de productie va scadea si pretul de vanzare.

Chiar daca Galaxy Round are ecranul curbat, nu flexibil, este fara indoiala destul de greu de produs. Posibil ca acesta sa fie si motivul pentru care Samsung il lanseaza doar in Korea (cel putin momentan).

Care este mai bun, OLED  sau LCD flexibil?

Atunci cand companiile ne arata ecrane curbate, indoite sau pliate folosesc adesea ecranele OLED. Desi este posibil sa curbezi un LCD, nu este la fel de usor sau la fel de eficient ca indoirea unui OLED, spun expertii.

LCD-urile sau ecranele cu cristale lichide sunt confectionate din doua foi de sticla care au intre ele un material din cristale lichide. Ele necesita cipuri emitatoare de lumina pentru a reda lumina. LCD-urile pot fi curbate, insa acest lucru este dificil deoarece distanta dintre cele doua foi de sticla trebuie sa fie constanta. De rularea acestora nici nu poate fi vorba.

OLED-ul nu are nevoie de cipuri pentru a crea lumina si necesita numai o foaie de sticla (sau chiar plastic sau metal) pentru a servi ca substrat. Aceste doua caracteristici il fac un candidat mai bun. OLED-urile lumineaza ecranul cu materiale pe baza de carbon, care se depun pe suprafata, iar acea suprafata poate fi apoi indoita. Companiile, de obicei, vor adauga o a doua bucata de sticla pentru a proteja stratul de jos.

Este ecranul Smasung Galaxy Round confectionat din sticla?

Ne-am dori sa va putem spune cu siguranta, insa nu stim exact. Cei de la Samsung nu au dezvaluit detalii specifice. Sunt cateva zvonuri legate de faptul ca Samsung ar folosi un ecran din polimer de plastic, insa este mult mai probabil sa fi folosit un strat subtire de sticla care a fost indoit intr-o forma curbata.

Deci toata lumea va trece la plastic pentru ca dispozitivele sa fie flexibile, nu? Plasticul are insa si el problemele lui. Are alte proprietati decat sticla, ceea ce inseamna ca producatorii trebuie sa gaseasca noi moduri de a le folosi fara a compromite calitatea imaginii si sensibilitatea.

O mare problema pentru plastic este semipermeabilitatea, ceea ce ar permite aerului si apei sa patrunda in dispozitiv. Pentru a evita acest lucru, companiile pot inveli plasticul cu un strat protectiv. Unele companii au experimentat chiar cu un hibrid sticla-plastic. Chiar daca inca mai sunt probleme, multi sunt de parere ca este o chestiune de timp – si bani – pana cand acestea vor fi rezolvate.

„O parte din aceste probleme pot fi rezolvate prin investitii,” a afirmat Sriram Peruvemba, director de marketing la Cambrios, o companie din Silicon Valley care dezvolta tehnologia folosita la fabricarea ecranelor senzitive flexibile.

Cum ramane cu sticla flexibila prezentata la CES?

Cu mai putin de un an in urma, Corning Willow Glass, o sticla subtire si pliabila, creata de producatorul Gorilla Glass, a fost prezentata publicului. Cei de la Corning au descris sticla Willow ca pe un material facut sa mearga sub ecran.

Pentru ce altceva este bun un ecran flexibil?

Desi inca nu s-a determinat exact cat de practic sau chiar de dorit este un smartphone care poate fi indoit si rasucit, exista cateva utilizari practice ale acestei tehnologii de afisare, care poate fi deformata in forma literei S si inca sa raspunda la atingere. Iata una: un ecran tactil curbat care acopera un ceas inteligent sau orice alt obiect care se poate purta.

Share.
Avatar of Mihaela Savu

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.