Free cookie consent management tool by TermsFeed

Fizicianul Britanic Stephen Hawking avertizeaza ca dezvoltarea masinariilor inteligente ar putea reprezenta o amenintare serioasa pentru omenire.

Dezvoltarea inteligentei artificiale (AI) ar putea prezice sfarsitul rasei umane,” a spus Stephen Hawking pentru BBC.

Avertizarile faimosului om de stiinta despre inteligenta artificiala au venit ca raspuns la o intrebare legata de sistemul sau de voce. Hawking are o problema neurologica progresiva denumita Amyotrophic Lateral Screlosis (ALS sau Boala lui Lou Gehrig) si foloseste un sintetizator vocal pentru a comunica. Recent, acesta a inceput sa foloseasca un sistem ce implica o forma de inteligenta artificiala. Dezvoltat, partial, de compania Britanica Swiftkey, noul sistem invata cum Hawking gandeste si sugereaza cuvinte pe care acesta le-ar putea folosi in continuare, potrivit BBC.

Cea mai mare amenintare a umanitatii

Temerile despre dezvoltarea masinariilor inteligente exista de acum cateva secole. Cultura pop recenta este plina de sugestii despre masinarii ce preiau controlul, de la filme ca 2001: A Space Odyssey si pana la The Terminator.

Inventatorul si futuristul Ray Kurzweil, director inginer la Google, se refera la punctul in care masinariile inteligente depasesc omul ca o „singularitate„; acesta prezica ca asta se va intampla in anul 2045. Alti experti sustin ca aceasta zi este foarte departe.

Nu este prima data cand Hawking avertizeaza despre potentialele pericole ale inteligentei artificiale. In luna Aprilia a anului trecut, Hawking a publicat un editorial in The Huffington Post alaturi de fizicianul Max Tegmark si Frank Wilczek de la MIT si informaticianul Stuart Rusell de la Universitatea din California, unde s-a vorbit despre faptul ca crearea inteligentei artificiale va fi „cel mai mare eveniment din istoria rasei umane„. Din pacate, ar putea fi si ultimul, au scris acestia.

Ei nu au fost singurii – omul de afaceri Elon Musk a denumit inteligenta artificiala ca „cea mai mare amenintare a noastra.„. Directorul companiei spatiale SpaceX si al companiei Tesla Motors a spus intr-o audienta la MIT ca umanitatea trebuie sa ofere o atentie deosebita inteligente artificiale.

Nu este prima data cand Musk avertizeaza despre pericolele inteligentei artificiale. In luna August a anului trecut, acesta a postat un mesaj pe Twitter spunand: „Trebuie sa fim foarte atenti cu inteligenta artificiala. Are un potential mai periculos decat o bomba nucleara.„. In luna Martie, Musk, fondatorul Facebook Mark Zucjerberg si actorul Ashton Lutcher au investit 40 de milioane de dolari intr-o companie pentru inteligenta artificiala ce lucreaza la dezvoltarea unui creier artificial.

Temeri exagerate

Alti experti nu sunt de acord cu ideea ca inteligenta artificiala va domina umanitatea. Charlie Ortiz, seful departamentului de inteligenta artificiala de la compania din Massachusetts Nuance Communications, a spus ca grijile sunt „foarte exagerate”.

Nu vad nici un motiv sa cred ca o masina poate deveni mai inteligenta […] iar asta nu se va intampla maine […]„, a spus Ortiz pentru publicatia Live Science.

Temerile legate de inteligenta artificiala se bazeaza pe premisa ca odata ce speciile devin mai inteligente, pe atat au tendinta de a controla mai mult sau sa devina violente.

As vrea sa cred contrariul. Cu cat devine mai inteligenta, o rasa devine mai buna si mai pasnica si trateaza lumea mai bina” a spus acesta.

Ortiz a spus ca dezvoltarea masinariilor super-inteligente reprezinta inca o problema importanta dar acesta nu crede ca asta se va intampla in viitorul apropiat.

Este nevoie de multa munca inainte ca, computerele sa ajunga cel putin aproape de acest nivel,” a spus acesta.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.