Free cookie consent management tool by TermsFeed

Imaginea de mai sus reprezinta suprafata satelitului Titan facuta folosind masuratori radar cu ajutorul navei Cassini a NASA. Nava spatiala a dezvaluit suprafata Ligeia Mare, al 2-lea lac ca marime de pe Titan, destul de neobisnuita, cel mai probabil din lipsa de vant in timpul colectarii datelor. Noile masuratori radar a vastei mari de pe Titan ofera informatii despre tiparele vremii si compunerea terenului lunii lui Saturn.

„Daca am putea privi la aceasta mare, ar putea fi foarte linistita. Ar putea fi o suprafata total sticloasa.” – Howard Zebker, profesor de geofizica si inginerie electrica la Standford, autorul noului studiu detaliind cercetarea.

Informatiile, publicate online in Scrisori de Cercetare Geofizica (Geophysical Research Letters) indica si faptul ca terenul ce inconjoara marea este, mai mult ca probabil, alcatuit din materiale organice si nu din apa inghetata.

A doua luna ca marime a lui Saturn, Titan, are o atmosfera densa asemanatoare unei planete iar marile mari sunt formate din gaz etan si metan. Masurand doar 420Km x 350Km, Ligeia Mare este mai mare fata de Lake Superior de pe Terra.

„Titan este cea mai buna analogie pe care o avem in sistemul solar asemanatoare Terrei deoarece este singurul astru cunoscut ce are un ciclu constituenti solizi, lichizi si gazosi.” spune Zebker

Stratul gros de nori ce acopera luna face ca nava Cassini sa nu poata obtine imagini optice clare despre suprafata sa asa ca oamenii de stiinte trebuie sa se bazeze pe interpretarile radar ce pot obtine informatii putand penetra stratul, in locul unei camere obisnuite.

Pentru a crea o imagine radar a Ligeia Mare, Casini a bombardat unde radio pe suprafata marii si apoi a analizat ecoul. Puterea semnalului reflectat indica cat de mult au actionat curentii asupra marii. Pentru a intelege de ce, Zebker a spus, imaginati-va lumina soarelui reflectand dintr-un lac de pe Terra.

Masuratorile radar sugereaza ca suprafata marii Ligeia Mare este inca stranie.

„Senzitivitatea radarului de pe Cassini in aceste experiment este de un milimetru, asta inseamna ca daca sunt valuri pe marea Ligeia Mare, acestea sunt mai mici de un milimetru.” – Zebker

O alta explicatie posibila pentru calmul marii este acela ca nu sunt vanturi care sufla peste regiunea unde nava Cassini a orbitat. O alta posibilitate este accea ca un strat subtire de material suprima actiunea vantului sau a valurilor.

„De exemplu, pe Terra, daca punem ulei pe suprafata marii, suprimam multe valuri mici,” – Zebker

Cassini a masurat si radiatiile de microunde emise de materialele ce alcatuiesc suprafata lunii Titan. Analizand aceste masuratori si luand in calcul factori ca temperatura si presiunea, echipa lui Zebker a confirmat descoperirile anterioare: terenul ce inconjoara marea Ligeia Mare este compus din material organic solid, probabil acelasi etan si metan ce compune marea.

„Ca si apa de pe Terra, metanul de pe Titan poate exista ca si solid, lichid si gaz in acelasi timp,” – Zebker

Similaritatile lunii Titan cu Terra o face un bun model pentru evolutia planetei noastre.

„Titan este diferit in detalii fata de Terra dar deoarece exista circulatie globala, imaginea de ansmablu este aceeasi. Vazand ceva in doua medii diferite ar putea ajuta la intelegerea principiilor de ghidare pentru evolutia planetelor si ar putea ajuta la explicarea de ce Terra a dezvoltat viata si Titan nu.” – Zebker

Imagine: Howard Zebker

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.