Free cookie consent management tool by TermsFeed

In Iulie 2013, Google a anuntat ca Play Store a depasit bariera de 1 milion de aplicatii inregistrate. Va puteti imagina ca ar fi destul pentru majoritatea dintre noi. Ca o locatie implicita, este normal sa fie cel mai popular loc de unde putem descarca aplicatii. Limita de 50 de miliarde de descarcari a fost atinsa pana la sfarsitul verii anului 2013, insa pe langa Play Store mai exista multe alte alternative de unde putem descarca aplicatii.

De ce sa folosim o alta locatie pentru a descarca aplicatii?
De fapt sunt mai multe motive pentru care am face asta. Multe dintre alternativele disponibile ale magazinului de aplicatii Play Store ofera fiecare cate ceva ce le evidentiaza:

  • Promotii: va puteti bucura de o aplicatie oferita gratuit pe zi, un discount major sau alte oferte de preturi;
  • Lista „curata”: poate va doriti liste mai simple de unde sa alegeti o aplicatie, liste filtrate dupa calitatea aplicatiilor sau aplicatii listate in grupuri sau categorii;
  • Recomandari: poate doriti sa descoperiti noi aplicatii sau puteti gasi aplicatii ce nu apar in top 10 de la Google Play;
  • Aplicatii dupa locatie: puteti gasi un magazin de aplicatii ce ofera spre descarcare aplicatii din tara in care va aflati.

Riscuri si probleme?
Cel mai mare risc il reprezinta prezenta aplicatiilor infectate cu cod daunator, malware de exemplu. Politica de securitate a diferitelor magazine de aplicatii difera, unele platforme fac verificari asemanatoare cu Google Play iar altele nu fac prea multe verificari.
Pentru a putea descarca aplicatii din alta sursa decat Google Play Store este necesar sa modificati setarile telefonului accesand Settings -> Security si apoi derulati pana la Unknown sources si bifati optiunea de a permite dispozitivului instalarea de aplicatii din alta sursa.

Amazon Appstore pentru Android

Alternativa cea mai populara a magazinului Google Play este cu siguranta Amazon Appstore; acest magazin este sursa implicita de aplicatii pentru linia de tablete Amazon Kindle. Magazinul ofera o selectie mai mica de aplicatii si jocuri, acestea au trecut cu toate printr-un proces de control de calitate conform standardelor Amazon. Amazon Appstore reprezinta o sursa bine finisata si usor de folosit.
Pentru utilizatori, magazinul de aplicatii oferit de Amazon aduce doua avantaje ce pot atrage noi clienti. Primul dintre cele doua avantaje este reprezentat de oferirea unei aplicatii in mod gratuit pe zi iar celalalt este reprezentat de optiunea Test Drive ce permite utilizatorilor sa incerce aplicatiile direct in browser inainte de a le cumpara.
Amazon Appstore este limitat pentru SUA si alte cateva tari Europene precum: Anglia, Franta, Germania, Italia si Spania. Pentru dezvoltatori, aceasta sursa alternativa la Google Play reprezinta un plus de venituri dar au existat mai multe zvonuri ce spuneau ca Amazon isi rezerva dreptul de a alege atunci cand ofera promotii.

GetJar

Puteti gasi un numar mare de aplicatii gratuite pentru platforme variate, inclusiv Android. Aceasta alternativa este una simpla, aplicatiile fiind divizate in categorii si sub-categorii facand astfel mai usoara cautarea unei aplicatii. Alaturi de informatiile unei aplicatii puteti vedea numarul de persoane ce au apreciat sau nu respectiva aplictie alaturi de comentarii adaugate de utilizatori. GetJar va permite si conectarea cu Facebook.
Daca discutam de minusuri, puteti intalni recomandari sponsorizate dar acestea sunt marcate intr-un mod evident. Prin intermediul sistemelor GetJar Gold si GetJar Rewards, puteti descoperi aplicatii bune bazate pe necesitatile dvs. si puteti primi premii ce va vor oferi aplicatii premium si actualizari la aplicatiile favorite gratuit.

Slide ME

Aceasta alternativa pentru descarcarea aplicatiilor Android reprezinta o sursa globala si o baza de date decente de utilizatori. Ofera aplicatii gratuite si premium organizate in categorii, care au trecut cu toate printr-un proces de verificare a calitatii. O atractie a acestei alternative este disponibilitate globala si suport, oferind optiuni variate de plata inclusiv PayPal. Permite filtrarea rezultatelor unei cautari si descrieri ample.
Slide ME ofera dezvoltatorilor o buna sansa de a ajunge la o audienta globala. Dezvoltatorii pot seta preturile si pot oferi aplicatiile in mod gratuit.

F-Droid

O descriere importanta pentru acest magazin ar fi ca ofera aplicatii gratuite si open source pentru dispozitivele Android. Acesta are o interfata destul de simpla, o oarecare categorisire a aplicatiilor si se pot efectua cautari in liste. Folosind F-Droid puteti gasi o gama variata de aplicatii gratuite ce promit ca nu afiseaza reclame. Merita sa accesati aceasta alternativa pentru a gasi aplicatii gratuite, in mod special daca sustineti miscarea open-source.

Samsung Apps

Multi producatori de dispozitive mobile incearca sa atraga utilizatorii cu propriile aplicatii si servicii. Cateva companii, ca Sony, cu degetele in mai multe farfurii, vor sa convinga utilizatorii sa foloseasca exclusiv propriul ecosistem de continut. Samsung ofera o gama larga de servicii si continut pentru toate dispozitivele create si asta include si un numar mare de aplicatii. Numele vechi al serviciului este Samsung Apps dar a fost inlocuit cu S Suggest pe toate dispozitivele Android produse de companie. Samsung ofera si un site unde va puteti inregistra si selecta aplicatii direct din browser instalandu-le direct pe dispozitiv.
Se presupune ca S Suggest va dezvolta un algoritm special ce utilizeaza mai multe date si poate arata inteligenta oferindu-va recomandari de aplicatii potrivite propriilor necesitati.
Pentru dezvoltatori exista un proces de inscriere ce permite certificarea unei aplicatii. Venitul de pe urma unei aplicatii este impartit intr-un procent de 70/30% unde 70% din venit il incaseaza dezvoltatorul iar 30% merge la Samsung. Distributia aplicatiilor merge pe teritoriul a 125 de tari din lume asa ca aceasta alternativa merita sa fie luata in calcul.

Lista poate continua
Exista destule alternative dar multe dintre acestea au o baza de date de utilizatori mica. Pentru dezvoltatori merita intotdeauna sa incerce sa ofere aplicatiile dezvoltate la un nivel mai mare.

O lista scurta de alternative de unde puteti descarca aplicatii Android este: 1Mobile, Appia, App Brain, AppsFire, AppsZoom, Android Pit, Brophone, CNET, Handango, Handster, Insyde Market, Mobango, Mobile9, Nexva, Opera Mobile App Store, Soc.io, dar si Baidu App Store din China sau Yandex din Rusia.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.