Free cookie consent management tool by TermsFeed

Samsung a dezvaluit oficial noul smartphone de top Galaxy S4 pe 14 Martie. In acdrul evenimentului MWC de la Barcelona de la inceputul anului s-a confirmat existenta procesoarelor octa-core pe dispozitivele mobile. Acest procesor specific este create de Samsung si este denumit Exynos 5 Octa SoC. Este cunoscut faptul ca este mai rapid decat modelele Exynos quad.

Opt nuclee
Acest procesor are practic 8 nuclee, are 8 nuclee diferite in SoC dar de retinut faptul ca nu toate nucleele sunt egale (nu au aceeasi frecventa de lucru).

Provocarea cea mai mare in crearea acestui model de procesor este aceea de a obtine o balanta optima intre performanta si consumul de energie. Majoritatea chispeturilor activeaza toate nucleele in timpul unei utilizari intense dar scad din frecventa de lucru si dezactiveaza cateva nuclee in stand-by/idle. Exynos 5 Octa incearca sa rezolve aceasta problema folosind o configurare a procesorului denumita „big.LITTLE„.

Aceasta configuratie utilizeaza doua nuclee: una la putere sczuta si una la putere maxima (ex.: un nucleu mic cu o putere mai mare si un nucleu mai mare cu o putere mai scazuta). Aceste doua nuclee folosesc aceleasi seturi de instructiuni si pot executa toate acelasi cod asa ca puterea si consumul este diferenta majora dintre ele. Utilizari usoare ale dispozitivului ca: navigarea pe web, scrollingul etc. folosesc nucleul cu puterea mai mica in timp ce utilizarile mai intensive ca jocurile utilizeaza nucleul mai puternic. In Galaxy S4, nucleul mai mic este Cortex-A7 si ruleaza la 1.6GHz iar nucleul mai puternic este Cortex-A15 si ruleaza la 1.2GHz.

Oprirea/pornirea intre nuclee este controlata de un layer firmware ce este plasat intre partea software si chipul insusi. Orice sistem de operare ce are administraea de energie activata poate folosi configuratie Big-LITTLE.

Versiuni diferite ale acestei idei au existat in multe dispozitive – cel mai proeminent exemplu este reprezentat de chipseturile Nvidia Tegra ce include un singur nucleu „companion” sau „shadow” ce intra in actiune pentru o utilizare mai lina asa ca nucleele principale consumatoare de enrgie pot fi oprite. Exynos 5 Octa este primul procesor „chip-to-chip” , nu au fost facute teste pentru comparare.

Procesorul grafic (GPU)
Pana la procesoarele Exynos, Samsung a depins de Mali-400 GPU pentru procesarea grafica. Pentru S4, Samsung a decis sa renunte la acesta in favoarea GPU PowerVR SGX 544MP3. Este un GPU cu 3 nuclee. 544MP3 este foarte asemanator cu procesorul grafic 543MP3 regasit in Apple A6. Performanta este mai mult sau mai putin similara dar sa nu uitam sa luam in calcul display-ul mare de la Galaxy S4.

Durata de viata a bateriei pentru variatele moduri de lucru ramane de vazut – companiile inca incearca sa impinga anvelopa performantei fara a distruge durata de viata a dispozitivelor, procesoarele ca Octa sunt pe cale de a deveni mult mai comune.

GPU: procesor grafic
SoC:  System-on-a-chip
Layer Firmware:  http://en.wikipedia.org/wiki/Abstraction_layer
Apple A6:  procesor dezvoltat de Apple

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.