Free cookie consent management tool by TermsFeed

La aproape o luna de la anuntul preluarii WhatsApp de catre Facebook, CEO si cofondatorul aplicatiei Jan Koum a publicat astazi un articol pe blog intitulat „Sa clarificam lucrurile” in care incearca sa explice felul in care va fi afectata aplicatia de aceasta preluare. Koum incepe prin a multumi tuturor care au scris despre acest subiect, pentru ca apoi sa discute despre „informatiile inexacte si neglijente care circula cu privire la ceea ce ar insemna viitorul nostru parteneriat pentru datele si confidentialitatea utilizatorilor WhatsApp„.

Koum explica faptul ca comunicarea privata este deosebit de importanta pentru el, de vreme ce acesta a trait in URSS in anii ’90, perioada in care familia sa nu putea sa vorbeasca liber la telefon de frica sa nu fie monitoriza de KGB. Acesta reda o fraza care i s-a intiparit in memorie si pe care mama sa o repeta cu regularitate: „Astfel de lucruri nu se discuta la telefon; am sa-ti spun fata-n-fata„.

Articolul mai explica faptul ca WhatsApp are confidentialitatea codata in ADN: aplicatia nu solicita numele utilizatorului, adresa de mail, data nasterii, adresa de domiciliu, locul de munca, preferintele, cautarile de pe internet, dar nici locatia GPS. De vreme ce astfel de date nu sunt colectate, acestea nu pot fi stocate. Koum sustine ca „nu are de gand sa schimbe acest lucru„.

De fapt, acesta explica ca acest lucru a fost unul dintre motivele care a stat la baza deciziei sale:

Daca parteneriatul cu Facebook ar fi insemnat schimbarea valorilor, nu am fi facut-o. In schimb, formam un parteneriat care ne va permite sa continuam sa operam independent si autonom. Valorile si credintele noastre fundamentale nu se vor schimba. Principiile noastre nu se vor schimba. Tot ceea ce a facut din WhatsApp lider pe acest segment de piata va ramane neschimbat. Speculatii privind contrariul sunt nefondate si nu au o baza, sunt iresponsabile. Nu fac altceva de cat sa sperie oamenii si sa ii faca sa creada ca dintr-o data vom colecta tot felul de date. Ceea ce nu este adevarat, si este foarte important pentru noi ca utilizatorii sa stie acest lucru.

Acesta este motivul pentru care Facebook si WhatsApp, atunci cand vorbesc despre aceasta achizitie, o numesc „parteneriat”. Intrebarea care ramane este urmatoarea: vor avea utilizatorii aplicatiei mai multa incredere in Koum si WhatsApp decat neincredere au in Zuckerberg si Facebook?

Share.
Avatar of Mihaela Savu

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.