Free cookie consent management tool by TermsFeed

Super AMOLED si Super LCD sunt cele mai populare ecrane folosite pe dispozitivele mobile, acestea sunt folosite pe telefoanele de top populare ce ruleaza sistemul de operare Android. HTC, de exemplu, foloseste in telefonul One un ecran Super LCD iar Samsung nu numai ca utilizeaza Super AMOLED dar este compania ce a dezvoltat acest tip de display. Care este diferenta dintre cele doua tipuri de ecrane? Care este mai bun?

Super AMOLED

Pentru a putea intelege ecranul Super AMOLED, prima data este mecesar sa ii cunoastem originile. Totul a inceput cu OLED (Organic Light-Emitting Diode) si consta din fibre organice luminoase cu electrozi la un capat. Cand curentul electric este aplicat, acestea amit lumina.

AMOLED este o matrice organica activa ce emite lumina. Ecranul adauga o folie semiconductoare in spatele panoului OLED ce permite sa activeze rapid fiecare pixel. Viteza crescuta il face ideal pentru ecrane mai mari si cu calitate inalta afisand mai multi pixeli. Ecranele AMOLED sunt de 1000 de ori mai rapide decat ecranele LCD.

Ecranele AMOLED tind sa ofere un contrast mai bun deoarece lumina acestuia vine de la fiecare pixel in parte ci nu din partea unui singur panou de iluminat; cand este necesar sa ofere culoarea neagra, ecranul opreste pur si simplu pixelii relevanti oferind astfel o culoare neagra naturala si adanca. Acest tip de ecran foloseste o gama mare de culori, poate afisa foarte multe culori dar poate cauza si imagini suprasaturate sau ce par foarte vibrante.

Alte avantaje ale ecranelor AMOLED ar putea si si unghiurile mari din care putem privi, acestea pot fi chiai si transparente sau flexibile facandu-le astfel ideale pentru dispozitivele curbate ce de abia au intrat pe piata, ca de exemplu Samsung Galaxy Round.

Un touchscreen AMOLED foloseste un panou suplimentar pozitionat in fata ecranului dar cu Super AMOLED, Samsung a putut integra senzitivitatea touchscreen direct in ecran. Din rezultatul acestei integrari rezulta un ecran mai subtire, mai usor si consuma mai putina energie dara fara panoul suplimentar este mai putin reflectorizant decat un ecran AMOLED tipic oferind astfel o mai buna exeperienta atunci cand privim la acesta in timpul zilei.

Pe de alta parte, ecranele Super AMOLED sunt destul de sensibile la imagini si uneori folosesc o matrice PenTitle cu mai putini sibpixeli decat ecranele LCD ceea ce poate duce la afisarea unor imagini mai putin clare sau ofera ecranului o tenta de culoare mai nenaturala.

Samsung, cu siguranta, are multa incredere in ecranele Super AMOLED, compania foloseste acest tip de ecran si in varful de gama Samsung Galaxy S5 dar si in alte dispozitive din gama de produse Galaxy S. Ecranele Super AMOLED sunt dezvoltate si in alte variatii ale tehnologiei.

De exemplu, avem Super AMOLED Plus, ce este utilizat in Galaxy S2 iar acest ecran foloseste o matrice RGB in locul PenTile insemnand ca acest ecran detine cu 50% mai multi subpixeli afisand imagini mai clare dar se si degradeaza mai rapid decat ecranele Super AMOLED, acesta fiind motivul pentru care Samsung nu a folosit acest tip de display in produsele de top.

Mai exista si HD Super AMOLED, un display Super AMOLED ce ruleaza o rezolutie de 720×1280 pixeli si un display FullHD Super AMOLED ce ruleaza o rezolutie FullHD 1080×1920 pixeli.

Super LCD

Asa cum AMOLED este predecesorul Super AMOLED, LCD este predecesorul Super LCD. Fata de ecranele AMOLED ce lumineaza fiecare pixel individual, un LCD (Liquid Crystal Display) foloseste un panou de iluminare asa ca intreg ecranul aste aprins intr-o oarecare masura oferind uneori chiar si zone neiluminate.

Ecranele LCD folosesc cristale lichide ce sunt manipulate prin incarcaturi electrice pentru a acoperi sau a nu acoperi pixeli cum este necesar, permitand mai multa sau mai putina lumina dar nu poate oferi niciodata o culoare neagra naturala deoarece lumina de fundal este intotdeauna aprinsa.

In ecranele LCD standarde este prezent si un spatiu gol intre sticla de protectie si elementul de display dar odata cu Super LCD, acest spatiu a fost eliminat, fapt ce duce la beneficii similare cu ecranele Super AMOLED. Stralucirea este redusa facand astfel ecranul mai usor de vizualizat in timpul zilei sau in lumina soarelui plus ca ecranul este mai subtire si foloseste mai putina ecergie fata de un LCD standard.

Consumul de enrgie al ecranelor Super LCD este relativ scazuta atunci cand sunt afisate culoare luminoase, ideal pentru navigarea pe internet pe site-urile ce tind sa afiseze o culoare alba de fundal. Opusul este adevarat cu Super AMOLED unde negrul consuma mai multa enegrie deoarece pixelul individual nu necesita iluminare.

Totul se complica atunci ca ne gandim ca exista mai multe variatii ale acestui tip de ecran: Super LCD2 si Super LCD3 dar fiecare variatie numerotata reprezinta doar o imbunatatire a Super LCD. Super LCD3, de exemplu, este mai luminos fata de Super LCD2, are unghiuri de vizualizare mai bune si o rata de reimprospatare mai mare evitand efectele de blur la vizualizarea clipurilor video.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.