Free cookie consent management tool by TermsFeed

O să discutăm în continuare despre un laptop și anume despre HP ProBook 450 G2, modelul cu un procesor Intel Core i3 Broadwell, modelul 5010U. O să începem prin a discuta despre aspectul laptopului și vom continua cu specificațiile sale iar apoi vom ajunge împreună la o concluzie.

Ideile principale:

  1. Aspect
  2. Specificații
  3. Performanțe
  4. Preț, achiziție și concluzii

1. Aspect

HP nu este un producător oarecare, indiferent de produsul despre care am discuta iar acest laptop nu iese din tipar. HP ProBook 450 G2 este un laptop cu un aspect premium, ușor și construit din materiale de calitate, chiar dacă prețul său nu este unul exagerat de mare.

Capacul laptopului este unul foarte subțire, poate prea subțire dacă mă întrebați pe mine deoarece se flexează foarte ușor, fapt ce poate duce la o deterioare dacă nu vă purtați cu blândețe cu acesta și este acoperit cu un material plastic foarte plăcut la atingere, ușor cauciucat. Pe partea de sus a capacului avem camera web HD și microfonul. După deschiderea capacului putem discuta despre cu totul altă construcție și anume despre una de o calitate ridicată.

În partea de sus găsim 3 butoane: Power, Wireless și Mute și grila cu găuri mici unde se află difuzoarele stereo. HP a schimbat designul butoanelor oferindu-le un aspect mai plăcut și continuăm cu tastatura cu protecție la stropi, cititorul de amprentă în partea dreaptă și touchpad-ul cu cele două butoane. Aș vrea să mentionez că tastatura este foarte silențioasă și la fel și cele două butoane ale touchpad-ului ce oferă o senzație foarte plăcută la utilizare.

În lateral avem mai multe porturi și o să începem cu partea stângă unde putem găsi două porturi USB 3.0, un port HDMI, VGA și portul Ethernet unde se conecteză cablul de rețea și portul pentru încărcare iar în partea dreaptă avem două porturi USB 2.0, mufa combo pentru căști/microfon, unitatea de citire DVD și slotul Kensington Lock. În partea din față avem slotul pentru cardurile de memorie dar și LED-ul de stare pentru HDD. LED-ul indicator pentru încărcare este poziționat lângă mufa încărcătorului iar celelalte ale tastaturii le găsim pe butoanele specifice: Caps și Num Lock.

2. Specificații

Așa cum scrie și în titlu, laptop-ul folosește un procesor Intel Core i3, modelul 5010U Broadwell ce rulează la o frecvență de 2,1GHz, are două nuclee fizice și 4 thread-uri așa că este ce ajuns, chiar și pentru mai mult decât o utilizare de tip Office și Web.

Alte detalii mai includ 4GB capacitate a memoriei RAM ce rulează pe 1600MHz, placă video dedicată AMD Radeon R5 M255 cu un procesor grafic ce rulează la 400MHz și 1GB memorie video dedicată alături de procesorul grafic integrat Intel HD Graphics 5500, unitatea de stocare HDD cu capacitatea de 500GB cu 5400RPM (un HDD cam slăbuț din punctul meu de vedere), cameră Web HD, microfon digital dual array , Bluetooth 4.0, WiFi ac, rețea Gigabit cu suport pentru viteza maximă de 1000Gbps. Bateria folosită este una de tip Li-Ion cu 4 celule ce poate oferi o autonomie de peste trei ore de utilizare iar sunetul este mult îmbunătățit mulțumită tehnologiei DTS Sound +.

O privire asupra specificațiilor ne poate spune că acest model de laptop ne poate oferi puțin mai mult decât o utilizare obișnuită. Procesorul Intel Core i3, din familia Broadwell se comportă exclent îndeplinind cu succes și sarcinile grele oferind în același timp și un consum mic din energia debitată de baterie.

Un minus al specificațiilor, poate fi unitatea de stocare HDD ce are performanțe destul de slabe. S-ar fi putut ales o unitate de stocare SSD, chiar și cu o capacitate de stocare mai mică dar mult mai performantă sau o unitate cu 7200RPM, chiar dacă consumul de energie ar fi fost puțin mai mare dar cel puțin primea un plus de performanță.

Ecranul este unul LCD cu iluminare LED într-un format HD afisând o rezoluție de 1366×768 pixeli pe o diagonală de 15,6 inci. Touchpad-ul are suport pentru gesturi multi-atingere iar ca dimensiuni, laptopul are 375 x 23 x 262 mm și cântărește 2Kg.

Pe placa de bază avem două sloturi pentru memoria RAM iar un slot este ocupat de o unitate de 4GB la 1600MHz de la Samsung iar capacitatea maximă este de 16GB așa că dacă folosiți programe ce consumă multă memorie RAM aveți norocul că puteți face un upgrade ulterior.

Un alt detaliu este acela că avem inclus și un slot M.2 cu un controller SATA3 și puteți folosi un SSD performant în acest slot pe lângă unitatea de stocare deja existentă. Sunt compatibile modelele SSD cu slot M.2 și controller SATA cu dimensiunea 2242, modelul cu două chei. Recomandarea noastră este unitatea de stocare MTS400 de la Transcend cu 256GB spațiu de stocare ce are o viteză de scriere de până la 320MB/s și citire de până la 560MB/s. Acesta poate fi achiziționată de la Cel.ro la un preț de 475 Lei (link).

3. Performanțe

Cu siguranță acest laptop nu este dedicat gamingului și editării foto/video profesionale dar este potrivit pentru orice alte task-uri pentru o persoană obișnuită.

ProBook 450 poate fi folosit ca și stație office, navigare pe web dar rulează destul de ușor și aplicații precum Photoshop, GIMP, aplicații de editare foto sau programare web. Ca și sistem de operare, vă recomandăm Windows 10 pe 64 de biți, (o licență pentru versiunea Home a Windows 10 are un preț de sub 600 de lei la Cel.ro așa că poate fi o investiție bună) sau, pentru fanii UNIX, Linux Mint 17.3 Rosa cu interfața Cinnamon, o să fiți încântați să folosiți Linux Mint pe acest laptop deoarece rulează excelent de frumos.

În teste am folosit Windows 10 Pro pe 64 de biți alături de programe software ca: Photoshop, GIMP, Thunderbird, Google Chrome, Filezilla, VLC, CCleaner, Avast Antivirus, Handbrake, Spotify, Dropbox și OneDrive, CDBurnerXP, PeaZip, uTorrent, Microsoft Edge, Notepad++, TeamViewer, Wise Care 365 iar pentru testele benchmark am utilizat SiSoftware Sandra Lite 2016.RTM și NovaBench.

Vă pot spune că dispozitivul se comportă bine în orice situație și în orice combinație de folosire a pogramelor de mai sus. Thunderbird a stat tot timpul deschis iar în Chrome au stat deschise mai mult de 4 file simultan în fiecare moment al testelor. Procesorul s-a comportat extraordinar iar memoria RAM la fel, chiar dacă HDD-ul nu a ajutat la fel de mult.

În NovaBench, sistemul a obținut un scor total general de 531, un scor destul de bun iar pe SiSoftware Sandra, laptopul a obținut un rank de 237 câștigând nu mai puțin de 68 de puncte. Scorurile ne arată ceea ce am spus mai sus despre dispozitiv și nu sunt deloc o dezamăgire.

Pe lângă utilizarea laptopului folosind sistemul de operare Windows 10 am folosit și Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon pe 64 de biți și mă pot declara încântat de experiența avută în rulare. Ca și pe Windows, am folosit Thunderbird pentru citirea de mesaje email iar aplicația a rămas deschisă pe tot parcursul utilizării și la fel și Chromium (versiunea Chrome pentru sistemele Linux) ce a avut întotdeauna mai mult de 4 file deschise. Aș putea să menționez aici că navigarea pe web folosind Chrome a fost mult mai plăcută pe Linux decât pe Windows și subliniez: mult mai plăcută. Performanțele au fost mai ridicate la acest nivel, filele se deschid mult mai rapid iar paginile se încarcă mult mai repede.

Ca și programe folosite aș putea enumera Deluge ca și client de torrent, Pinta și Krita pentru editarea foto, Lazarus pentru programare, Banshee pentru muzică, medit pentru editarea diferitelor fișiere, LibreOffice, Brasero, SMPLayer, VLC dar și altele.

4. Preț, achiziție și concluzii

Ca și preț, laptopul HP ProBook 450 G2 poate fi achiziționat la 2.400 Lei la Cel.ro (în această perioadă poate fi achiziționat la un preț redus de până la 1.799 Lei).

În concluzie, acesta este un laptop bun, util oricărui utilizator ce nu îl va folosi pentru jocuri solicitante sau să facă editare video profesională. În task-urile obișnuite se comportă extraordinar iar procesorul ajută mult la fluidizarea funcționării acestuia. Cu siguranță nu o să vă pară rău daca îl achiziționați.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.