Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am avut zilele trecute la teste telefonul Nokia 6.1, un nou model lansat de HMD Global în prima parte a acestui an. Am să îți prezint în acest articol telefonul, o să îți vorbesc despre specificațiile tehnice, despre designul ales și despre modul în care acesta s-a comportat în utilizarea de peste zi.

Cuprinsul acestui review:

Prezentare Nokia 6.1

Nokia 6.1 este un smartphone lansat în prima parte a acestui an iar HMD Global a ales să folosească câteva detalii premium și să ofere noul model la un preț avantajos. Telefonul este unul cu aspect premium, are un ecran mare protejat împotriva zgărieturilor, o carcasă unibody construită dintr-un singur bloc de aluminiu, nuanțe de culori îndrăznețe și un aspect metalic de cupru pe muchii.

Aspectul general este unul plăcut și îți oferă senzația de calitate pe care o poți găsi la modele mult mai scumpe disponibile pe piață.

Carcasa din spate este din plastic, este îmbinată cu senzorul de amprentă și cu sistemul foto principal alcătuit dintr-un senzor foto și un bliț LED. Tot pe spate este amplasat și un logo vertical Nokia dar și logo-ul Android One.

Tot la capitolul amplasare exterioară a butoanelor, mufelor și senzorilor vei putea observa pe laterala din dreapta butoanele de volum și Power. Acestea nu sunt atât de proeminente așa te-ai aștepta ci sunt mult mai subtile și nu te vor încurca deloc în utilizarea telefonului de peste zi.

În partea de sus a telefonului este amplasată mufa audio de 3,5mm, în partea inferioară poți observa mufa USB de tip C, găurile pentru difuzor și orificiul pentru microfonul principal folosit în apeluri.

Compania nu a folosit un ecran care să ocupe toată partea frontală și nici popularul “notch”, urmărind trendul acestui an dar marginile laterale sunt unele destul de înguste. Partea frontală este acoperită cu sticla securizată Corning Gorilla Glass 3 care oferă un aspect foarte plăcut și senzația că privești un telefon premium. Logo-ul Nokia este amplasat pe marginea de sus în partea dreaptă alături de camera frontală și difuzorul folosit pentru apeluri.

Ambalaj și accesorii

Cutia în care este ambalat este un clasică având o formă dreptunghiulară cu o înălțime mai mare decât lățimea.

Sertarul interior este compartimentat făcând loc telefonului, manualului cu noțiuni introductive și unei mici cutii care conține încărcătorul, cablul USB și căștile. Căștile sunt unele destul de rudimentare dar nu te poți aștepta mai mult pentru prețul plătit pentru acest telefon și să nu uităm că multe modele de telefoane mai scumpe nu îți oferă o pereche de căști în pachet.

Cablul USB este unul cu mufă de tip C reversibilă, are o grosime mai mare față de altele iar asta se datorează faptului că acesta trebuie să ofere suport pentru tehnologia de încărcare rapidă.

Încărcătorul din pachet este unul cu suport pentru încărcare rapidă și oferă ieșiri de 5V cu 2,5A, 9V cu 2A sau 12V cu 1,5A. Designul este unul plăcut, rotunjit și fără colțuri cu mufa pentru cablul de încărcare amplasată în lateral.

Specificații tehnice

Specificațiile telefonului Nokia 6.1 sunt aceleași pe care le poți găsi pe oricare alt model din categoria sa. Plusul acestui model este acela că folosește carcasa de aluminiu, are o cameră foto cu lentile Zeiss și un ecran IPS cu protecție Gorilla Glass 3.

Pe lângă adițiile premium de care am vorbit mai sus, dispozitivul folosește și mufa USB de tip C reversibilă pe care nu o poți găsi pe orice model mid-range de pe piață iar acesta este un plus din punctul meu de vedere.

Ecranului telefonului este unul de tip IPS cu diagonala de 5,5 inci, are rezoluție FullHD de 1080×1920 pixeli și format 16:9. Acesta este protejat împotriva zgârieturilor cu sticla securizată Corning Gorilla Glass 3.

Detaliile tehnice mai includ procesorul octa-core Qualcomm Snapdragon 630 de 2,2 GHz, 3GB capacitate a memoriei RAM de tip DDR3, 32GB spațiu intern de stocare cu slot microSD, suport dual-SIM, rețea 4G LTE cu viteze de download de până la 150Mbps, conexiune Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 5.0, GPS cu A-GPS, GLONASS, NFC și radio FM.

Camera foto principală folosește un senzor cu optică Zeiss de 16MP cu deschiderea f/2.0 și este acompaniată de un bliț LED în două tonuri. Camera foto secundară folosește un senzor de 8MP tot cu lentile Zeiss și are o apertură identică cu cea folosită de camera foto principală.

Camera foto principală vine cu suport HDR și un mod panoramă alături de suport pentru captură video la rezoluție 2160p cu 30fps sau 1080p cu 30fps.

Specificații Nokia 6.1

  • Carcasă: unibody din aluminiu cu spate din material plastic cu aspect mat
  • Ecran: IPS LCD, diagonala 5,5 inci, rezoluție FullHD 1920×1080 pixeli, protecție Gorilla Glass 3
  • Procesor: octa-core, Qualcomm Snapdragon 630, 2,2GHz
  • GPU: Adreno 508
  • Memorie RAM: 3GB DDR3
  • Stocare: 32GB cu slot microSD
  • Cameră foto principală: lentile Zeiss, senzor foto de 16MP cu apertura f/2.0, 27mm (wide)
  • Cameră foto secundară: 8 MP, apertura f/2.0
  • Conectivitate: 4G LTE, dual-SIM hibrid, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac dual-band, Bluetooth 5.0, GPS, A-GPS, GLONASS, port USB de tip C, NFC, Radio FM
  • Senzori: amprentă, accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, compas digital
  • Baterie: 3000mAh, cu suport pentru încărcare rapidă, încărcător de 18W care poate încărca bateria până la 50% în 30 min
  • Software: sistem de operare Android 8.1 Oreo pur ca parte a programului Android One, fără modificări de interfață

Performanțe Nokia 6.1

Nokia 6.1 este un smartphone de nivel mediu așa că nu te poți aștepta ca performanțele sale să fie comparabile cu alte modele de top precum Nokia 8.

Telefonul rulează un sistem de operare pur, fără modificări aduse din partea producătorului iar asta oferă dispozitivului un mare plus de performanță. Navigarea prin meniuri sau folosirea aplicațiilor se face lin, fără sacadări și fără ca sistemul să se blocheze.

Încă de la pornirea telefonului am primit actualizări iar asta spune multe despre ecosistemul programului Android One oferit de Google și de care beneficiază și acest model Nokia.

Dispozitivul rulează sistemul de operare Android 8.1 Oreo iar interfața este una comună și prietenoasă. Un swipe spre stânga îți va oferi ecranul Google Now personalizat cu preferințele tale, meniul principal este cel clasic iar sertarul de notificări este unul de culoare albă care îți oferă acces rapid la funcțiile uzuale.

Toate aplicațiile preinstalate pe telefon sunt cele cunoscute dezvoltate de Google: Google Photos, Google Drive, Google Calendar sau Google Play Music.

Noul telefon Nokia 6.1 folosește procesorul octa-core Snapdragon 630 care include și un GPU mai puternic față de versiunea anterioară și este unul mult mai performant față de cipsetul Snapdragon 430 folosit pe Nokia 6.

Cipsetul Qualcomm Snapdragon 630 folosește procesorul Cortex-A53 care rulează la o frecvență maximă de 2,2GHz și procesorul grafic Adreno 508.

Am folosit telefonul pentru aplicații uzuale precum Facebook, Messenger, Reddit, Feedly, WhatsApp, Gmail, 9GAG, Aliexpress, Netflix, HBO Go, OLX și Spotify.

Îți pot spune, din experiența folosirii acestui telefon ca dispozitiv principal pentru câteva zile, că nu mi-a oferit are probleme în utilizarea zilnică. Acesta rulează bine aplicațiile folosite de mine, nu se încălzește excesiv ca alte modele și areo autonomie de invidiat.

Primul lucru care m-a surprins la acest telefon a fost testul vitezei conexiunii la internet folosind rețeaua 4G de la Digi Mobil. Poți observa în imaginea de mai jos testul care îți arată o viteză de download de 87Mbps și o viteza de upload de aproape 6Mbps. Testele au fost făcute în București, în apropiere de Plazza România. Toate testele de rețea au fost făcute în Digi Mobil.

Nokia 6.1 - test viteza download
Nokia 6.1 – test viteza download

Am urmărit filme și seriale de pe Netflix și HBO Go, am ascultat muzică de pe Spotify atât în București cât și în afara orașului și nu am întâmpinat nici un fel de problemă.

Ca și jocuri, mie îmi place Temple Run, Real Racing și Angry Birds. Real Racing este un joc care solicită destul de mult un telefon iar Nokia 6.1 nu m-a dezamăgit nici aici așa că m-am putut bucura de jocul meu și nu am pierdut nici o cursă din cauza sacadărilor sau blocării.

Dacă ești fan al numerelor, mai jos sunt câteva imagini cu teste efectuate folosind aplicațiile Antutu, GeekBench și GFXBench.

La nivel de performanță, Nokia 6.1 stă foarte bine pentru un smartphone mid-range și se potrivește oricărui utilizator obișnuit de telefon Android.

Camera foto

Nokia 6.1 folosește o cameră foto principală cu lentile Zeiss. Senzorul este de 16MP cu apertura f/2.0. Camera foto principală este însoțită de un bliț LED dual-tone.

Interfața aplicației foto nu este una complicată și îți oferă acces rapid la cele mai importante funcții: alegerea modului de fotografiere, setarea parametrilor sau selectarea modului video.

Mai jos am atașat câteva fotografii făcute cu Nokia 6.1 în diferite situații. Calitatea imaginii pe timp de zi este una destul de bună, fără probleme de contrast sau focus.

Pe timp de noapte imaginile nu sunt atât de bune dar asta nu aduce un mare minus pentru dacă mă raportez la preț. Fotografiile făcute pe timp de noapte sunt destul de întunecate și pixelate.

Camera foto secundară folosește un senzor foto de 8MP cu apertura f/2.0. Aceasta este capabilă să facă captură video 1080 cu 30fps, nu are autofocus și nici bliț LED.

Telefonul folosește un senzor obișnuit pentru camera foto secundară iar acesta este de ajuns pentru fotografii de tip Selfie în condiții cu luminozitate bună sau pentru apeluri video.

Concluzii și oferte de preț pentru Nokia 6.1 (2018)

Nokia 6.1 este un smartphone de buget cu aspect premium și lentile foto Zeiss și îl consider perfect pentru orice utilizator obișnuit de telefon. Sistemul de operare Android 8.1 Oreo este unul curat și îți oferă o experiență de invidiat pe care ți-o poți dori de la alte modele mai pretențioase disponibile pe piață iar actualizările constante îți oferă un plus de securitate.

Poți cumpăra telefonul Nokia 6.1 din oferta magazinelor online eMag sau PC Garage la un preț de sub 1.200 de lei.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.