Care este diferenta intre sistemele 32 biti si 64 de biti?

Tocmai v-ati cumparat un nou calculator sau laptop si are un sticker lipit pe acesta ce spune „64 bit„. Vati intrebat vreodata ce semnifica aceste numere afisate in lista de specificatii ale calculatoarelor sau laptopurilor? Calculatoarele moderne sunt construite cel mai mult pe arhitectura 64 de biti de ceva ani iar piata este saturata la un punct in care chiar si calculatoarele entry-level sunt echipate cu astfel de tehnologii de procesare, cu aceasta putere de procesare oferita de procesor.

Ce sunt biti?

Numarul de biti dintr-un procesor se refera la marimea tipului de date ce le poate procesa acesta si marimea propriilor registri. Un procesor ce foloseste arhitectura pe 64 de biti este capabil sa stocheze 264 valori de calcul incluzand adrese de memorie ceea ce inseamna ca este capabil sa acceseze de patru miliarde de ori mai multa memorie fizica fata de un procesor ce foloseste arhitectura pe 32 de biti. Diferenta: procesoarele pe 32 de biti sunt perfect capabile sa foloseasca o capacitate limitata de memorie RAM iar procesoarele pe 64 de biti sunt capabile sa utilizeze mai multa, mult mai multa. Desigur, pentru a obtine asta, sistemul de operare folosit va trebui sa fie construit in asa fel incat sa poata folosi aceasta tehnologie si sa profite de un mai mare acces la memoria de procesare.

Cati biti?

Ca si o regula generala, daca calculatorul dvs. are o memorie RAM cu capacitatea de 4GB atunci nu va va fi necesar un procesor dezvoltat pe arhitectura de procesare de 64 de biti dar daca memoria RAM depaseste 4GB atunci va este necesar un astfel de procesor. Multi utilizatoi considera ca un procesor pe 32 de biti le ofera destula performanta si acces la memorie dar aplicatiile ce tind sa foloseasca multa memorie pot arata imbunatatiri vaste cu un procesor actualizat. Aplicatiile destinate editarii foto sau video, utilitarele de redare si procesare 3D si chiar si jocurile video pot folosi mai bine arhitectura pe 64 de biti dar si sistemul de operare ce foloseste aceasta arhitectura in mod special daca calculatorul detine de o memorie RAM cu capacitatea de 8 sau chiar 16GB. Folosind emulatia hardware, este posibil sa rulam aplicatii 32 de biti si sisteme de operare pe un calculator ce foloseste arhitectura 64 de biti dar invers acest lucru nu este posibil. Daca doriti sa folositi la maxim un nou procesor atunci va este necesar si un nou sistem de operare altfel nu o sa experimentati nici un beneficiu.

Diferentele sistemelor de operare

Cu o disponibilitate crescuta a procesoarelor create pe arhitectura 64 de biti si a memoriilor RAM cu capacitati mari, Microsoft, Apple sau Canonical (dezvoltatorul Ubuntu) au incepuut sa ofere versiuni actualizate a sistemelor de operare ce sunt create pentru a fi avantajate in evolutia hardware putand folosi astfel intreaga putere de procesare disponibila in sistem. In cazul Windows, versiunile de baza ale sistemului de operare au limite de folosire a memoriei RAM pentru aplicatii dar chiar si in versiunile Ultimate sau Profesional, 4GB este capacitatea maxima de utilizare pentru sistemele 32 de biti. Sistemele de operare create pe 64 de biti pot creste drastic capabilitatile de procesare oferite de procesor iar pasul major este realizat de suportul aplicatiilor pentru aceasta tehnologie de procesare.

Aplicatii si drivere

Aplicatiile cu performante mari necesita deja o utilizare mai mare a memoriei fizice RAM iar companiile ofera deja aceste aplicatii si in versiuni de 64 de biti. Utilizarea acestei tehnologii este utila, mai ales in cazul aplicatiilor ce necesita stocarea unei cantitati mari de informatii pentru acces imediat, de exemplu: aplicatiile de editare foto sau video ce deschid mai multe fisiere de mari dimensiuni in acelasi timp. Jocurile sunt deasemenea dezvoltate pentru a beneficia de tehnologia 64 de biti dar si de capacitatea de memorie RAM ce vine odata cu aceasta tehnologie. Fiind capabile sa opereze mai mult in acelasi timp inseamna mai multe nave spatiale pe ecran fara lag sau performanta imbunatatita oferita de placa video, ceea ce inseamna ca nu este necesar sa imparta cantitatea de memorie cu alte procese.

Majoritatea aplicatiilor sunt compatibile permitandu-va sa rulati aplicatii create pe arhitectura 32 de biti intr-un sistem ce foloseste 64 de biti fara lucru aditional. Aplicatiile de tip antivirus si driverele tind sa fie o exceptie de la aceasta regula, acestea necesita compatibiliate exacta intre hardware si software pentru a functiona corect.

Subiecte:       

Alte articole:

Comentează: