Care este semnificația simbolurilor G, E, 2G, 3G, H, H+ și 4G?

Tipul de semnal al retelei mobile

V-ați întrebat vreodată care este semnificația simbolurilor G, E, 2G, 3G, H, H+ și 4G care apar lângă semnalul telefonului atunci când îl folosiți pentru a vă conecta la internet? Care dintre acestea vă oferă o viteză mai bună când navigați pe internet? Răspunsurile sunt prezentate în rândurile de mai jos.

Telefoanele nu mai sunt folosite doar pentru efectuarea apelurilor sau pentru mesajele scurte de tip SMS. Tehnologia a evoluat fulgerător iar un smartphone este un dispozitiv ce aduce oricărui utilizator foarte multe unelte productive, la purtător. Rețelele mobile se întrec în oferte iar o conexiune de date este esențială în zilele noastre.

Atunci când folosiți rețeaua mobilă pentru a vă conecta la internet o să observați apariția unor simboluri variate lângă indicatorul de semnal de pe bara de stare a telefonului (de obicei plasată în partea dreaptă-sus pe ecran).

Simbolurile variază în funcție de tipul disponibil al conexiunii de internet (mai bine spus, în funcție de tipul semnalului disponibil). Simbolurile care apar pot fi: G, E, 2G, 3G, H, H+ și 4G. Toate rețelele de la noi din țară dispun de o infrastructură 4G LTE care acoperă majoritatea zonelor țării. Asta nu înseamnă că întotdeauna semnalul va fi unul de mare viteză 4G, semnalul este unul variabil, în funcție de zonă sau aria de acoperire a rețelei mobilă folosită iar aceste informații le puteți afla direct de la operatorul folosit.

Simboluri de semnal

Simbolul G

Litera G este abrevierea de la GPRS (General Packet Radio Service). Acest simbol semnifică cea mai mică viteză de transfer de date. Când acest simbol este afișat, navigați pe web cu cea mai mică viteză disponibilă. GPRS reprezintă tehnologia mobilă din generația a 2-a (2G). Viteza de transfer în acest caz este între 56 și 114 Kbit/secundă. Eu personal nu am mai întâlnit acest simbol de câțiva ani.

Simbolul E

Litera E vine de la EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution). Acest tip de conexiune mai este denumit și Enhanced GPRS fiind poziționat undeva între 2G și 3G. Viteza de transfer în acest caz este de aproximativ 400Kbit/s.

Simbolul 3G

3G ne arată o rețea mobilă din generația a 3-a. Folosește Universal Mobile Telecommunication System (UMTS), tehnologie bazată pe standardele GSM. Viteza de transfer a datelor în acest caz poate varia de la 384Kbit/s și poate ajunge la 42Mbit/s, aceasta fiind determinată de modul de implementare al fiecărei rețea mobilă.

Simbolul H

H vine de la HSPA (High Speed Packet Access) și este o versiune îmbunătățită a tehnologiei 3G. Viteza de transfer în acest caz este mai mare și poate ajunge până la 14Mbit/s.

High-Speed Downlink Packet Access (HSDPA) este o altă versiune îmbunătățită a HSPA. Viteza de download poate ajunge până la 99,3 Mbit/s în acest caz.

Simbolul H+

Aceasta este o versiune mai avansată a tehnologiei HSPA, așa cum am explicat mai sus. Acest tip de conexiune este cel mai des întâlnit, atât la noi îmn țară cât și în întreaga lume.

Simbolul 4G

Dacă în majoritatea timpului întâlniți acest simbol când folosiți conexiune de date a rețelei vă puteți considera norocos.

4G este cea mai avansată tehnologie mobilă disponibilă în lume. Mai poartă denumirea de LTE (Long Term Evolution) și poate fi o conexiune la fel de bună ca și una de tip Wi-Fi. Vitezele de transfer pot ajunge și până la 1Gbit/s iar aceasta depinde de modul în care tehnologia este implementată de fiecare operator mobil.

WCDMA

WCDMA este tot o tehnologie 3G. WCDMA este abrevierea de la Wide-band Code-Division Multiple Access (CDMA). Această tehnologie este folosită de sistemele GSM și este capabilă să crească vitezele de transfer folosind această interfață.

Viteza de transfer a datelor

Viteza de transfer a datelor. Foto: telecomtalk.info

Citește și alte articole:

9 ComentariiLasă un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publică. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *